Newsflash
Cultură

Precursorii

de Demostene ŞOFRON - apr. 24 2017
Precursorii
    Am avut numeroase ocazii să mă pronunț asupra lucrărilor semnate de prof. dr. Ștefania Kory Calomfirescu, nu numai asupra celor de specialitate, ci și despre cele care au privit, in extenso, istoria medicinii clujene în special și a medicinii românești în general. Ajunge să amintesc titluri precum „Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici. Promotor al școlii românești de neurologie și de geronto-geriatrie” (2014), „Actualități în accidentele vasculare cerebrale. De vorbă cu academicianul Constantin Popa” (2013), „Profesorul dr. Victor Papilian. Întemeietor al anatomiei clujene și al primei societăți de antropologie din România” (2015), „Despre marele profesor Iuliu Hațieganu” (2016), sau „Drum spinos. Un început în profesia medicală” (2016).
    Nu în ultimul rând, trebuie amintite cele două titluri care fac obiectul premiului „Iuliu Hațieganu” al Academiei Române pe anul 2014, secțiunea Științe medicale: „Despre profesorul dr. docent Dumitru Dumitrașcu și evoluția școlii de gastroenterologie clujeană” și „Profesorul dr. doc. Crișan Mircioiu despre mari personalități medicale” – cărți din ciclul „Mari personalități ale medicinei clujene”.
   Iar cea mai recentă lucrare a autoarei – Despre savantul Gheorghe Marinescu și colaboratorii săi – repune în drepturile firești nu numai numele neurologului Gheorghe Marinescu, ci și numele unor personalități de talia lui Arthur Kreindler, Oscar Sager, Ion Minea, Vlad Voiculescu, Victor Babeș, Gh. Asachi, N. Ionescu-Sisești, C. I. Parhon, Constantin Buicliu sau N. Kalinderu. Monografia este un demers scriitoricesc atent, care ușurează lectura și înțelegerea. Gheorghe Marinescu a fost unul dintre fondatorii histochimiei moderne prin studiile asupra oxidazelor sistemului nervos și a emis concepția originală asupra mecanismului fiziopatologic al isteriei. De asemenea, a contribuit la realizarea primului film științific din lume: „Tulburările mersului în hemiplegia organică” – în 1898.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe