Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Precursorii

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON luni, 24 aprilie 2017
    Am avut numeroase ocazii să mă pronunț asupra lucrărilor semnate de prof. dr. Ștefania Kory Calomfirescu, nu numai asupra celor de specialitate, ci și despre cele care au privit, in extenso, istoria medicinii clujene în special și a medicinii românești în general. Ajunge să amintesc titluri precum „Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici. Promotor al școlii românești de neurologie și de geronto-geriatrie” (2014), „Actualități în accidentele vasculare cerebrale. De vorbă cu academicianul Constantin Popa” (2013), „Profesorul dr. Victor Papilian. Întemeietor al anatomiei clujene și al primei societăți de antropologie din România” (2015), „Despre marele profesor Iuliu Hațieganu” (2016), sau „Drum spinos. Un început în profesia medicală” (2016).
    Nu în ultimul rând, trebuie amintite cele două titluri care fac obiectul premiului „Iuliu Hațieganu” al Academiei Române pe anul 2014, secțiunea Științe medicale: „Despre profesorul dr. docent Dumitru Dumitrașcu și evoluția școlii de gastroenterologie clujeană” și „Profesorul dr. doc. Crișan Mircioiu despre mari personalități medicale” – cărți din ciclul „Mari personalități ale medicinei clujene”.
   Iar cea mai recentă lucrare a autoarei – Despre savantul Gheorghe Marinescu și colaboratorii săi – repune în drepturile firești nu numai numele neurologului Gheorghe Marinescu, ci și numele unor personalități de talia lui Arthur Kreindler, Oscar Sager, Ion Minea, Vlad Voiculescu, Victor Babeș, Gh. Asachi, N. Ionescu-Sisești, C. I. Parhon, Constantin Buicliu sau N. Kalinderu. Monografia este un demers scriitoricesc atent, care ușurează lectura și înțelegerea. Gheorghe Marinescu a fost unul dintre fondatorii histochimiei moderne prin studiile asupra oxidazelor sistemului nervos și a emis concepția originală asupra mecanismului fiziopatologic al isteriei. De asemenea, a contribuit la realizarea primului film științific din lume: „Tulburările mersului în hemiplegia organică” – în 1898.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.