Newsflash
Cultură

Premii și premieri teatrale

de Candid STOICA - ian. 7 2022
Premii și premieri teatrale

Scriitori, regizori, traducători și actori în viaţă au fost premiaţi, la final de an, de revista Rinocerul (care apare de câţiva ani din fondurile Fundaţiei „Spirit Românesc”) și de editura Ghepardul, conduse de neobositul și împătimitul dramaturg Dinu Grigorescu.

Festivitatea de premiere a avut loc în Sala Media a Teatrului Naţional București, în faţa unui public avizat și curajos, din care s-au putut observa silueta înaltă și elegantă a dramaturgului Radu. F. Alexandru (și el premiat), președintele secţiei de Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor; a dramaturgului Mircea M. Ionescu, fost director de teatru (și el premiat); a actriţelor Violeta Berbiuc și Florentina Tănase.

Dorina Roman premiata la Gala Rinocerul
Dorina Roman premiată la Gala „Rinocerul”

 

        Într-un lung și impresionant discurs, Dinu Grigorescu a trecut în revistă lupta pe care a dus-o în timpul regimului comunist cu cenzura și greutăţile materiale, cu înfiinţarea editurii Ghepardul și a revistei „Rinocerul”.

Evocări, diplome și emoţii

A urmat, în același stil colocvial, presărat cu lungi și interesante digresiuni, prezentarea personalităţilor premiate. Între acestea se numără: dramaturgul Dumitru Radu Popescu; Marius Bodochi, directorul Teatrului Dramaturgilor; actriţele Olga Delia Mateescu, Daniela Nane și Dorina Roman (directoarea Teatrului Particular Brașov); regizorii Alexa Visarion și Felix Alexa, criticul și eseistul Grid Modorcea și traducătorul shakespearian George Volceanov. Am fost și eu premiat pentru volumul „Paiaţe, Măști, Grimase, Găști”.

Un moment emoţionant l-a constituit luarea de cuvânt a „patriarhului” dramaturgiei românești, Dumitru Radu Popescu, care, după ce a mulţumit organizatorilor pentru atenţia care i s-a acordat, a criticat managerii teatrelor actuale pentru slaba atenţie pe care o acordă dramaturgiei originale.

Trebuie subliniat, neapărat, că toată această manifestare, cu tot ce presupune ea, a fost achitată din fondurile personale ale dramaturgului, catalogat de unii dintre vorbitori drept „un bătrân de viitor”, opinia generală fiind că iniţiativa lui Dinu Grigorescu nu poate fi decât lăudabilă și unică. Cinste lui și iniţiativei sale!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe