Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Preocupări academice

Viața Medicală
Dr. Al. TRIFAN miercuri, 16 mai 2012

     Vă întrebaţi, poate, motivul pentru care am plasat recenzia numărului 1–2 (ianuarie–februarie 2012) al revistei ACADEMICA în pagina rezervată publicaţiilor medicale. Pentru că, la începutul anului în curs, a avut loc, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, simpozionul cu tema: Consumul şi dependenţa de droguri. Aspecte antropologice juridice şi medico-sociale. Cu acest prilej au fost prezentate mai multe alocuţiuni publicate în numărul recenzat al revistei, din care am selectat-o pe cea susţinută de acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, intitulată: Mecanismele neuropsiho­logice ale consumului de droguri. Conferinţa reprezintă un model magistral de tratare a unei tematici date şi conţine informaţii de ultimă oră care interesează în cel mai înalt grad. Spaţiul nu ne îngăduie o prezentare in extenso, dar nu putem să omitem listarea informaţiilor extrem de recente privitoare la sistemul de răsplată al creierului. Acesta este reprezentat de neuronii ariei tegmentale ventrale care îşi trimit un mare număr de conexiuni grupate sub forma tractului mezostriat către striatul ventral, în mod special către nucleul accumbens ai cărui neuroni dispun de receptori dopaminergici (D1 şi D2). Aceasta este a doua formaţie importantă a sistemului de răsplată care mai reuneşte aria tegmentală dopaminergică şi nucleii rafeului (serotoninergici), locus coeruleus şi porţiunile laterale ale formaţiunilor reticulare (noradrenergice). Mecanismul molecular de bază al acestuia este reprezentat de emiterea dopaminei de către nucleul accumbens. Cu cât eliberarea acesteia este mai importantă, cu atât starea de plăcerea trăită este mai mare. Nucleul menţionat are numeroase conexiuni cu hipotalamusul posterior, nucleul dorsomedial al talamusului şi hipocampul. În articol se figurează şi o schemă edificatoare a punctelor de atac ale diferitelor molecule asupra sistemului de răsplată la nivelul componentei sale principale mesostriate. În încheiere, nu sunt omise nici mecanismele transmiterii ereditare ale imprintării tendinţelor adictive.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.