Newsflash
Cultură

Prevenția în litiaza renală

de Prof. dr. Petrişor GEAVLETE - apr. 15 2016
Prevenția în litiaza renală
     Haruki Murakami observa că „Dacă citești doar cărți pe care le citesc ceilalți, vei gândi doar precum ceilalți“. Este, așadar, deosebit de importantă observarea aparițiilor editoriale cu potențial, bine documentate, ce au rolul de a oferi informații actuale, de mare interes pentru tratamentul medicamentos în era urologiei moderne.
     Am observat în acest context, cu deosebită plăcere, apariția la Editura Pim, București, sub redacția unui colectiv format din conf. dr. Cătălin Pricop, prof. dr. Dan Mischianu, prof. dr. Viorel Bucuraș și dr. Alin Cumpănaș a cărții intitulate Profilaxia și metafilaxia în litiaza renală. Această apariție, care cuprinde zece capitole, constituie un reper necesar pentru orice medic sau pacient interesat de prevenția uneia dintre cele mai vechi patologii din istoria umanității, litiaza renală.
     Autorii monografiei realizează o documentată trecere în revistă a subiectului abordat, începând cu istoria afecțiunii și continuând cu etiopatogenia, riscul de recidivă, evidențiind principalele grupe de risc și tipurile de rezolvare utile și disponibile, împreună cu avantajele și dezavantajele pe care acestea le prezintă. Metafilaxia litiazei renale este prezentată utilizând un material de bună calitate, poate cea mai bună, bine structurat în ceea ce privește informația redactată, cuprinzând în bibliografie peste 300 de titluri dintre cele mai actuale și mai relevante.
     Această carte se remarcă prin câteva aspecte extrem de utile, printre care descrierea într-un capitol separat a celor mai noi tratamente medicamentoase folosite în litiaza urinară, atât din perspectivă farmacologică, cât și din perspectiva clinicianului. Este, de asemenea, expusă în ultimul capitol experiența bogată a autorilor în tratamentul medicamentos al litiazei urinare, ceea ce-i oferă publicației un caracter particular. Este cunoscut faptul că autorii monografiei sunt clinicieni și chirurgi urologi recunoscuți la nivel național și internațional pentru experiența avută în tratamentul multimodal al litiazei renale.
     Nu în ultimul rând, trebuie menționat nivelul extrem de ridicat de interes pe care îl prezintă această carte prin topica aleasă, ce a rămas foarte actuală și provocatoare și în societatea modernă. Parafrazând citatul de mai sus, se poate afirma că „Dacă citești doar cărți pe care le citesc ceilalți, vei gândi doar precum ceilalți, dar dacă citești despre profilaxia și metafilaxia în litiaza renală, există șansa să gândești ca un urolog și un clinician capabil să realizeze lucruri mai bune pentru pacienții săi suferinzi de afecțiuni litiazice.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe