Newsflash
Cultură

Prin Bucureşti, odinioară la fel ca azi

de Dr. Raluca Teodora TATAR - iun. 26 2015
Prin Bucureşti, odinioară la fel ca azi
Pentru cei cărora Bucureştiul le este origine, cămin, loc de împliniri profesionale, oraşul poate să îşi piardă din atracţia pe care o suscită unui vizitator ocazional. Însă este suficient să ne fie lansată o provocare, pentru a ne propune în mod conştient şi declarat să deschidem ochii mari asupra a tot ceea ce ne înconjoară şi a vedea şi surprinde fotografic ceea ce este actual şi poate chiar reprezentativ pentru Bucureştiul anului 2015.
În acest mod a luat naştere expoziţia „Bucureştiul meu”, cu care Clubul de artă fotografică al medicilor din România – ARFOMED – se prezintă la întâlnirea anuală cu publicul, la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu, pe parcursul lunii iunie. Am încercat să aflăm Bucureştiul real, viu, cel prin care trecem zi de zi, lăsând pentru turişti monumentalul şi punctele de reper arhicunoscute. Ceea ce am găsit, şi se reflectă în fotografiile noastre, este un oraş cu contraste adesea izbitoare, dar şi cu părticelele sale de frumos care ne dăruiesc un strop de bucurie, un oraş cu clădiri, cu ziduri, dar mai ales cu oameni. Mai mult decât atât, provocarea ne-a făcut să devenim participanţi activi la viaţa oraşului, la evenimentele pe care le trăieşte, iar unele dintre ele sunt prezente acum pe şevaletele din expoziţie.
În paralel cu expoziţia ARFOMED, muzeul a organizat o altă retrospectivă de fotografii-document, vechi de opt decenii, dar reproduse în condiţii tehnice deosebite, menite să marcheze aniversarea a 80 de ani de la lansarea unui eveniment care, deşi nu s-a repetat decât şase ani la rând (din motive ce au ţinut de evoluţia situaţiei istorice a ţării), s-a dorit a fi un reper în viaţa oraşului şi un motiv de a atrage vizitatori din provincie şi nu numai. Este vorba de „Luna Bucureştilor“, creată în 1935, şi desfăşurată între 9 mai şi 9 iunie, perioadă aleasă special pentru a cuprinde atât data de 10 mai – ziua Regalităţii, dar şi pe cea de 8E vară, e cald – Eliza Cinteză iunie, momentul revenirii pe tron, în 1930, a regelui Carol al II-lea. Punctul central îl constituiau pavilioanele expoziţionale din parcul Carol, o versiune la scară mai mică a expoziţiilor universale, completate de parade prin întregul oraş, care îmbrăca haine noi pentru oaspeţi şi localnici (un exemplu îl constituie fântâna Zodiac, pe care o admirăm şi azi la intrarea în parc, opera arhitectului Octav Doicescu, construită Aborigeni de Lipscani – Mihaela Cotigătocmai cu ocazia Lunii Bucureştilor).
În contrapartidă cu imaginea capitalei interbelice, noi, membrii ARFOMED, ne-am propus să o ilustrăm pe cea de astăzi, pentru a oferi vizitatorilor posibilitatea să compare, să observe diferenţele ori poate să surprindă similitudini între ceea ce era şi ceea ce (mai) este. Un element este însă cert: atunci, ca şi acum, fotografia avea capacitatea de a deveni mărturie a ceea ce s-a făcut, pe de o parte, iar pe de altă parte, constatăm că ideea de a organizaSuflet de reclamă – Mircea Cinteză manifestări deosebite pentru publicul larg, cu scopul de a vitaliza oraşul şi de a-i conferi un plus de atractivitate din punct de vedere turistic nu este deloc nouă, ci doar adaptată la realităţile şi exigenţele actuale.
Nu putem încheia fără a menţiona o premieră: alături de medicii fotografi, deja cunoscuţi de cei care ne urmăresc activitatea (dr. Georgia Alexandra Baltog, dr. Eliza Cinteză, prof. dr. Mircea Cinteză, dr. Cristian Cotigă, dr. Mihaela Cotigă, dr. Service auto Magheru – Raluca TatarAlina Delle-Case, dr. Maria Dragotă, dr. Radu Gologan, dr. Maria Iacob, dr. Radu Stoenescu, dr. Raluca Tatar), a expus de această dată şi maestrul Eugen Ciocan, mentorul grupului, cel mulţumită căruia ne vedem de fiecare dată într-un loc deosebit deArhitectură bucureşteană – Georgia Baltog agreabil, de la care avem întotdeauna de învăţat şi căruia îi aducem mulţumirile noastre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe