Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Prin labirintul amintirilor

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 26 septembrie 2014
   Memoria, incomodă adesea, afectivă şi tandră, ne aduce în apele sufletului chipuri şi imagini între care ne-am răsfrânt mereu schimbătorul nostru chip, ba chiar şi dorurile cu sperare şi disperare întru revelaţia rostului sub cer.
   Despre memorie scrie medicul-scriitor Nicolae Radu, doctor în ştiinţe medicale, membru al Uniunii Scriitorilor din România, refăcând asemenea unei dantelărese minuţioasa broderie a vieţii cu suişurile şi coborâşurile ei.
   Aflăm în scrisul său întâmplări din anotimpul dintâi al existenţei sale, cu iz de dulce păcat prins între „păcatul iniţiatic originar“ şi „păcatele istoriei“, suita de portrete din lumea satului, din lumea medicală prinsă între ciocanul şi nicovala unui timp tâmp, „schimbarea la faţă“ de mai apoi, „comedia ospiciului“ şi permanenta nevoie de căutare a unui ubi bene ipotetic, în care homo  să nu mai fie homini lupus.
   Aş numi volumul Memorii afective. Ubi amici, ibidem opes (Editura Cartex, Bucureşti, 2014)  „Călătoria sufletului printre meandrele raţiunii“ în căutarea unor răspunsuri care n-or să vină, la întrebări pe care nu le-am pus.
   Duioşie, luciditate, ironie, artă a portretului în tuşe de alb/negru cu irizări de aur, iată valenţele care fac din scrisul medicului Nicolae Radu născut în satul Cremenari de Vâlcea, spre a se muta sub cerul Franţei când toamna a prins a îngreuna de roade crengile vieţii sale) un mozaic de memorii. Memorie uitată, memorie resuscitată, memorie incomodă, memorii afective, prin care cititorul este îmbiat să treacă, retrăind cu fiecare întâmplare acel ceva ca o viaţă de om. Om dăruit semenilor prin profesie şi, „supus“ tainei de slujitor al condeiului.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.