În ultimii 20 de ani, terapiile de substituţie renală, mai ales hemodializa, au cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în România, ameliorând mult situaţia anterioară, dezastruoasă. Sunt trataţi, în prezent, prin hemodializă, aproape 8.000 de pacienţi cu insuficienţă renală cronică în 75 de unităţi de dializă. Totuşi, formarea de specialişti şi publicaţiile de specialitate – monografii, manuale – au rămas oarecum în urma acestei dezvoltări impetuoase. Manualul HEMODIALIZA, elaborat de reputaţi specialişti nefrologi din Iaşi, dar şi din Londra, Bucureşti, Craiova şi Timişoara, apărut recent la Casa editorială Demiurg din Iaşi, sub coordonarea dlui prof. dr. Adrian Covic, umple un gol de informaţie de aproape 15 ani, de la apariţia monografiei Rinichiul artificial. (...)"> Principii de hemodializă - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Principii de hemodializă

de Dr. Dimitrie CAPŞA - ian. 28 2011
Principii de hemodializă

   În ultimii 20 de ani, terapiile de substituţie renală, mai ales hemodializa, au cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în România, ameliorând mult situaţia anterioară, dezastruoasă. Sunt trataţi, în prezent, prin hemodializă, aproape 8.000 de pacienţi cu insuficienţă renală cronică în 75 de unităţi de dializă. Totuşi, formarea de specialişti şi publicaţiile de specialitate – monografii, manuale – au rămas oarecum în urma acestei dezvoltări impetuoase. Manualul HEMODIALIZA, elaborat de reputaţi specialişti nefrologi din Iaşi, dar şi din Londra, Bucureşti, Craiova şi Timişoara, apărut recent la Casa editorială Demiurg din Iaşi, sub coordonarea dlui prof. dr. Adrian Covic, umple un gol de informaţie de aproape 15 ani, de la apariţia monografiei Rinichiul artificial. (...)

   În ultimii 20 de ani, terapiile de substituţie renală, mai ales hemodializa, au cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în România, ameliorând mult situaţia anterioară, dezastruoasă. Sunt trataţi, în prezent, prin hemodializă, aproape 8.000 de pacienţi cu insuficienţă renală cronică în 75 de unităţi de dializă. Totuşi, formarea de specialişti şi publicaţiile de specialitate – monografii, manuale – au rămas oarecum în urma acestei dezvoltări impetuoase. Manualul HEMODIALIZA, elaborat de reputaţi specialişti nefrologi din Iaşi, dar şi din Londra, Bucureşti, Craiova şi Timişoara, apărut recent la Casa editorială Demiurg din Iaşi, sub coordonarea dlui prof. dr. Adrian Covic, umple un gol de informaţie de aproape 15 ani, de la apariţia monografiei Rinichiul artificial. Într-o manieră concisă, clară şi uşor asimilabilă, lucrarea tratează aspectele teoretice şi practice actuale ale hemodializei, precum şi patologia bolnavului dializat. Sunt abordate şi alte tehnici de epurare extracorporală: hemofiltrarea, hemodiafiltrarea, plasmafereza, imunadsorbţia, dializa hepatică. Aducând achiziţii ştiinţifice recente şi o bogată experienţă clinică a autorilor, cartea este utilă pentru biblioteca medicului nefrolog, chiar a celor cu experienţă în domeniu, şi pentru pregătirea rezidenţilor nefrologi, pentru informarea medicilor internişti sau de terapie intensivă care tratează bolnavi cu insuficienţă renală acută sau intoxicaţii.
   Practic hemodializa fără întrerupere de aproape 45 de ani şi m-am străduit să fiu permanent la curent cu progresele ştiinţifice şi tehnice în acest domeniu. Cu toate acestea, parcurgând volumul am găsit aspecte noi, de un deosebit interes ştiinţific-profesional. Manualul Hemodializa reprezintă, cred, un important eveniment editorial, deschide o perspectivă largă studentului medicinist interesat de patologia renală şi poate fi de ajutor asistenţilor medicali care practică dializa.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe