Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

PROBLEME MEDICALE, DAR ŞI… FINANCIARE

Viața Medicală
L. DANIELESCU vineri, 21 ianuarie 2011

   Faptul că am intrat în sezonul rece a furnizat o temă interesantă hebdomadarului belgian LE GENERALISTE, care, într-un articol din nr. 983, atrage atenţia că vaccinarea antigripală a viitoarei mame constituie o protecţie pentru nou-născut. Aceasta este şi concluzia la care au ajuns cercetătorii de la prestigioasa John Hopkins Bloomberg School of Public Health, din Baltimore (SUA). Studiul lor a fost întreprins în… rezervaţiile indienilor, care se caracterizează prin cea mai mare prevalenţă a infecţiilor respiratorii la copii din întreaga ţară. Au fost cercetate cca 1.170 de indiene americane în ce priveşte situaţia vaccinală a lor şi a altor membri ai familiei, ca şi eventualii factori de risc gripal. (...)


 

   Faptul că am intrat în sezonul rece a furnizat o temă interesantă hebdomadarului belgian LE GENERALISTE, care, într-un articol din nr. 983, atrage atenţia că vaccinarea antigripală a viitoarei mame constituie o protecţie pentru nou-născut. Aceasta este şi concluzia la care au ajuns cercetătorii de la prestigioasa John Hopkins Bloomberg School of Public Health, din Baltimore (SUA). Studiul lor a fost întreprins în… rezervaţiile indienilor, care se caracterizează prin cea mai mare prevalenţă a infecţiilor respiratorii la copii din întreaga ţară. Au fost cercetate cca 1.170 de indiene americane în ce priveşte situaţia vaccinală a lor şi a altor membri ai familiei, ca şi eventualii factori de risc gripal. Aproape toate aceste femei au avut un copil născut în una din ultimele trei perioade când a bântuit gripa. Probele sanguine prelevate de la mame şi de la copiii lor au fost supuse unei atente cercetări privind anticorpii specifici. Şi s-a constatat că 17% din copii fuseseră spitalizaţi pentru simptomatologie gripală; 35% dintre ei au fost doar consultaţi pentru probleme respiratorii; 48% (aproape jumătate!) n-au avut nimic şi, deci, n-au trebuit să fie examinaţi de vreun medic. Pentru autorii cercetării era deci clar că nou-născuţii ale căror mame au fost imunizate antigripal în timpul sarcinii aveau mult mai puţine riscuri de a face gripă. Concluzia specialiştilor: vaccinarea femeilor gravide în scopul diminuării riscului de complicaţii gripale oferă un avantaj complementar viitorilor copii, întrucât diminuează pericolele legate de gripă până la vârsta de şase luni. Or, acest lucru e foarte important, deoarece, cum se ştie, nou-născuţii nu pot fi vaccinaţi împotriva gripei în primul semestru de viaţă, deşi tocmai în acea perioadă riscul de a face o formă severă a acestei boli este cel mai mare. Cercetătorii americani atrag, totodată, atenţia: femeile însărcinate din întreaga lume sunt expuse unui risc major de mortalitate prin gripă. Această vaccinare protejează deci cele două grupe de persoane deosebit de fragile – gravidele şi nou-născuţii. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.