Newsflash
Cultură

Produsul final al unei cercetări model

de Prof. dr. Petru-Adrian MIRCEA - ian. 23 2013
Produsul final al unei cercetări model
   Lucrarea ASPECTE ACTUALE CONCEPTUALE ŞI EXPERIMENTALE ÎN ESOFAGUL BARRETT ŞI BOALA DE REFLUX GASTROESOFAGIAN reprezintă ilustrarea excepţională a ceea ce ar trebui să rezulte, dacă nu invariabil din fiecare, atunci din cea mai mare parte a cercetărilor doctorale în medicină şi anume o monografie. Această lucrare este produsul final al unei cercetări model, plecate de la constatări clinice, cu răspunsuri până în prezent incerte, şi care încearcă să descifreze mecanismele în producerea esofagului Barrett, afecţiune preneoplazică esofagiană cunoscută.
   Lucrarea este structurată efectiv monografic, având în poziţie centrală relaţia dintre refluxul gastroesofagian şi esofagul Barrett. Această definire clară a temei oferă posibilitatea unei înlănţuiri logice a capitolelor, de la problemele de epidemiologie – etiopatogenie – fiziopatologie şi până la cele de diagnostic şi tratament.
   Fiecare capitol se sprijină, practic, pe un segment al cerce­tă­rilor experimentale şi clinice pe care le-a realizat autorul, ceea ce conferă o con­sis­tenţă aparte în­tregii alcă­tuiri. Datele care sus­ţin ipotezele şi argu­­mentaţia fap­tică sunt foarte bogate şi de strictă actualitate.
   În deschiderea lucră­rii, după con­tu­rarea cadrului noso­logic al bolii de reflux gastroeso­fagian şi a esofagului Barrett, sunt oferite cititorului elemen­tele indispen­sa­bile care definesc dimensiunea proble­mei şi anume datele decurgând din cerce­tare şi care caracteri­zează epide­miologia patologiei esofa­giene şi impactul său în practica de zi cu zi. În relaţie cu aceste date, sunt oferite în conti­nuare elementele de actualitate ale etio­pato­geniei şi fizio­patologiei esofagului Barrett. Autorul adau­gă acestor date pro­priile con­statări, de­curgând dintr-un model experi­mental ani­mal, pe care l-a dezvoltat în cadrul cercetării doctorale şi care a constituit unul din elementele forte ale acestei cercetări.
   Alăturate studiilor desfăşurate pe subiecţi umani, constatările autorului se regăsesc în câteva concluzii pragmatice, care subliniază rolul favorabil al inhibitorilor de pompă de protoni pentru reducerea metaplaziei intestinale, respectiv a displaziei la nivelul esofagului, precum şi a scăderii nivelului unor proteine mutante, care au o expresie crescută în esofagul Barrett.
   Aspectele de fond legate de diagnosticul, explorările şi terapeutica bolii de reflux gastroesofagian sunt dezvoltate în capitolele următoare. Toate păstrează aceeaşi trăsătură a întregii lucrări şi anume preocuparea pentru exactitate şi înscriere în actualitate, respectiv a susţinerii fiecărei afirmaţii cu argumente care decurg din cercetările proprii ale autorului.
   În final, ca un corolar al întregii expuneri, sunt prezentate şi comentate aspectele actuale ale secvenţei boală de reflux gastroesofagian – metaplazie intestinală – adenocarcinom esofagian. Capitolul este dens, strict inserat în actualitate, încheind în mod logic şi fericit întreaga alcătuire.
   În opinia mea, monografia colegului George Săraci reprezintă o lucrare reper pentru literatura de gastroenterologie din ţara noastră. Ea este rodul unei cercetări adevărate, cu un suport experimental original solid şi o completare logică pe versantul clinic. Pentru cei care lucrează în domeniu, indiferent dacă sunt clinicieni sau cercetători, cartea de faţă merită să stea la îndemână, fiind extrem de utilă ca informaţie de actualitate, dar şi ca densitate a comentariilor şi ipostazelor lansate în legătură cu o patologie frecventă, dar încă insuficient descifrată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe