Newsflash
Cultură

Profesionişti pentru copiii cu autism

de Dr. Mariana MINEA - apr. 6 2015
Profesionişti pentru copiii cu autism

   Analiza Aplicată a Comportamentului sau Applied Analysis Behavior (ABA) reprezintă ştiinţa care urmăreşte îmbunătăţirea comportamentului adaptativ la mediu, pe baza învăţării. Este eficientă în diverse circumstanţe de viaţă şi la diferite vârste, dar cu atât mai mult în dezvoltarea copiilor cu autism mai mici de 6 ani. În perioada 3–5 aprilie va avea loc la Bucureşti cea de a patra ediţie a Conferinţei internaţionale ABA din România, dedicată noutăţilor în domeniu şi deschisă psihologilor, medicilor, cadrelor didactice şi părinţilor. „Viaţa medicală“ este partener media profesional al evenimentul. Am vorbit cu Anca Dumitrescu, coordonatorul ştiinţific al conferinţei şi primul psiholog român acreditat de Behavior Analyst Certification Board.

 

 

 
 
   – Unul dintre obiectivele ediţiei de anul trecut a conferinţei a fost mai buna colaborare cu medicii implicaţi în diagnosticarea precoce a copiilor cu autism. Care ar fi direcţiile ediţiei de anul acesta?
      – Anul trecut ne-am bucurat de un număr mare de medici prezenţi la conferinţă, anul acesta ne-am dori să avem şi mai mulţi medici alături de noi. Ei sunt vectori importanţi în diagnosticarea tulburărilor de spectru autist, de aceea Colegiul Medicilor din România acordă 17 credite medicilor prezenţi la cele trei zile ale Conferinţei internaţionale ABA. Accentul ediţiei de anul acesta este pe formarea specialiştilor locali prin expunerea lor la bunele practici şi la rezultatele studiilor atât pe ABA, cât şi pe cauzele şi comorbidităţile în autism. Conferinţa internaţională ABA 2015 se doreşte a fi un eveniment ştiinţific cu aplicare directă pentru psihologi, psihiatri, lopopezi, dar şi pentru părinţi, medici şi cadre didactice. Vor fi prezentate lucrări bazate pe studii de caz, pe experienţa clinică vastă, rezultatele unor cercetări în laborator, instrumente prezentate prin filmări în terapie. Ne dorim ca prin acest eveniment să continue formarea anuală în terapia ABA prin abordarea noilor descoperiri şi practici internaţionale. În aceeaşi măsură, ne dorim ca prin prezenţa medicilor de familie la eveniment, să creştem gradul de aplicare a screening-ului, iar prin prezenţa medicilor specialişti să întărim colaborarea între toţi cei implicaţi în recuperarea persoanelor cu tulburare de spectru autist.
  – Ce semnificaţie are acreditarea conferinţei de către Behavior Analyst Certification Board?
   – Behavior Analyst Certification Board (BACB) este singura instituţie din lume de acreditare a practicienilor ABA. Acreditarea specialiştilor ABA de către BACB este măsura profesionalismului în domeniu. Certificarea conferinţei de aceeaşi instituţie este o garanţie că evenimentul se ridică la standardele impuse de BACB şi la nivel cu celelalte conferinţe din lume pe aceasta temă. Aşa cum medicii şi psihologii primesc credite din partea colegiilor naţionale, tot aşa terapeuţii ABA cu acreditare BACB vor primi până la 10 credite internaţionale pentru audierea lucrărilor lectorilor internaţionali. Mai mult, doctorul Neil Martin vine din Marea Britanie pentru a prezenta specialiştilor români cele mai recente modificări realizate de BACB pentru stabilirea profesiei, precum şi oportunităţile practicianului ABA. Aducem la Bucureşti şi alţi patru specialişti de renume mondial în analiza aplicată a comportamentului: William L. Heward şi Miguel Caio din Statele Unite, Christos K. Nikopoulos din Marea Britanie, şi Jens Erik Skar din Norvegia. Ei vor acoperi de la teme generice, precum schimbarea de comportament pentru o lume sustenabilă, la unele teme specifice, precum proceduri de scădere a probabilităţii comportamentului neadecvat sau intervenţii inovatoare bazate pe tehnologia video pentru persoanele cu tulburări de spectru autist. Cea de a treia zi, dedicată autismului, va fi deschisă de românul Sergiu P. Paşca, cercetător în psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Stanford University. El va fi alături de noi printr-o video conferinţă live şi ne va vorbi pe tema „Direcţii de cercetare în înţelegerea bazelor biologice ale autismului”, o temă atât de sensibilă.
   Cum aţi perceput transformările domeniului terapiei ABA în România pe parcursul celor patru ediţii ale conferinţei? Dar ale accesului persoanelor care ar avea nevoie de ABA la aceste terapii?
   – ABA este în continuă dezvoltare în România. În acest moment există deja 13 specialişti certificaţi, cu mult peste ceea ce există în ţările vecine. În Bulgaria încă nu există specialişti, în Ungaria sunt doar doi specialişti acreditaţi, câte unul în Moldova şi în Turcia, iar în Rusia sunt cinci terapeuţi ABA acreditaţi BCBA (Board Certified Behavior Analyst). Există o cerere foarte mare din partea psihologilor care doresc să participe la cursuri de formare continuă în terapia comportamentală, lucru care confirmă dorinţa lor de informare şi implicit îmbunătăţirea serviciilor oferite. În Bucureşti există din ce în ce mai multe centre de terapie, printre care se numără şi centrele ATCA şi Help Autism. În Capitală cel puţin, accesul la terapie este mai facil decât acum patru ani, când am organizat prima ediţie a Conferinţei ABA. Am constatat că vârsta la care copiii sunt incluşi într-un program intensiv de terapie a scăzut. Anul trecut am avut în centru copii care au început terapia în intervalul de vârstă 1 an şi 6 luni – 2 ani. Începând terapia la aceasta vârstă, şansele de recuperare cresc considerabil. În ţară situaţia nu este la fel de bună, însă la conferinţă vor fi prezenţi psihologi şi părinţi din cadrul asociaţiilor care oferă servicii pentru copiii cu autism din oraşe precum Iaşi, Galaţi, Cluj, Craiova, Piteşti. An de an vin din ce în ce mai mulţi pentru că ştiu că vor afla informaţii care vor contribui la îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite.
  – Există intervenţii care dau rezultate mai bune decât altele sau totul se adaptează în funcţie de nevoile copilului?
   – În cadrul analizei comportamentale aplicate există o serie de tehnici care sunt alese în funcţie de nevoile fiecărui copil în parte. Un copil cu un grad mare de afectare (autism infantil şi întârziere mentală) va lucra mai mult structurat, necesitând multă repetiţie pentru dezvoltarea abilităţilor. Un copil care este diagnosticat cu o afectare mai uşoară în cadrul tulburării de spectru autist (TSA) va lucra mai mult incidental, iar abordarea va fi prin prisma Verbal Behavior.
  – Există supraspecializări în rândul psihologilor sau fiecare aplică o combinaţie între diferitele tehnici, în funcţie de problemele copilului?
   – După terminarea facultăţii, psihologul urmează o formare: se specializează într-o formă de psihoterapie sau psihologie clinică. Psihologul clinician face evaluarea, iar psihoterapeutul face intervenţia propriu-zisă. Din păcate însă, psihoterapia este o metodă aplicabilă copiilor cu TSA doar după vârsta de 6 ani, şi doar în cazul celor care recuperează limbajul conform vârstei cronologice. Un copil diagnosticat cu autism trebuie să înceapă terapia încă de la 1 an şi jumătate – 2 ani. La această vârstă, metoda cea mai potrivită este ABA. Pentru a se specializa în această metodă, psihologii pot urma un curs de RBT (Registered Behavior Tehnician). Acest curs va fi susţinut de un specialist acreditat în terapia ABA şi presupune training iniţial pentru 40 de ore. Ulterior cursului, cei care devin RBT vor trebui să lucreze sub supervizare.
   Revenind la întrebarea de la început, cum decurge colaborarea cu medicii în depistarea şi trimiterea cazurilor de autism?
   – Putem spune că de la an la an avem o colaborare mai bună. Ne contactează din ce în ce mai multe familii care sunt direcţionate către noi de către medicii psihiatri. În situaţia în care familia ajunge la evaluarea psihologică fără a consulta şi medicul, sunt directionaţi de noi către acesta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe