Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Proiect online la Muzeul Dr. Nicolae Minovici

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 21 ianuarie 2022, ora 10:15

„Comorile lăzilor de zestre” este un nou proiect care se desfășoară în această perioadă la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.

Pentru a stabili o legătură între obiecte de patrimoniu și preocupările publicului vizat, interesat de arta populară românească, Muzeul Municipiului București ( MMB) propune, prin Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici aflat în componența sa, proiectul online „Comorile lăzilor de zestre”. 

lada de zeste ianuarie 2022
Lada de zestre

Folosind pagina de Facebook a Muzeului Nicolae Minovici și website-ul Muzeului Municipiului București, pe întreg parcursul anului 2022 va fi prezentat un studiu aprofundat realizat de tineri muzeografi despre colecția de țesătură a muzeului.

Prin intermediul acestui studiu vor fi oferite informații despre piese care au fost mai puțin cercetate și promovate, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Litografii de Salvador Dalí, scoase la licitație, în București 

Proiectul „Comorile lăzilor de zestre” începe cu o descriere generală a lăzii de zestre urmând ca, în fiecare lună, cititorii să descopere ce conținea această ladă: de la ii, la cămăși cu poale, fote, catrințe, oprege, brâuri, cingători, marame, pieptare, sumane, perne și fețe de pernă, covoare, ștergare, batiste, prosoape.

„Lada de zestre a fost și a rămas martorul unei alte lumi cu tainele ei ascunse care, odată deschisă, pe lângă amintiri de suflet, dezvăluie o mare bogăție a textilelor, de un rafinament aparte, importante nu doar prin coloritul vegetal, ci și prin bogăția și valoarea lor care constituie o marcă, o identitate a zonei din care provin aceste minunate piese. Publicul este invitat să se informeze online, iar apoi să le vadă expuse la Muzeul Dr. Nicolae Minovici”, spun inițiatorii acestui proiect cultural inedit.

Colecție de lăzi de zestre

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici are în patrimoniul său o colecție alcătuită din unsprezece lăzi de zestre (o parte aflându-se în expunerea permanentă), confecționate manual din diferite esențe de lemn: brad, stejar, fag, paltin și tei, lucrate prin diferite tehnici, prin crestare, cioplire, toate fiind incizate, băițuite, unele pictate, realizate prin tehnica „pană și uluc”. 

Expresii artistice ale Orientului Mijlociu 

Acestea au forme paralelipipedice cu capacele plate, formate din trei bucăți încastrate în două margini, prin sistemul de îmbinare „nut”.

Capacul este prins de corpul lăzii cu ajutorul a doi cepi de lemn sau cu balamale metalice, iar cele patru picioare sunt prinse de corpul lăzii prin aceeași metoda de îmbinare - „pană şi uluc”.

În mare parte, decorul este simplu și regăsim atât pe capac, cât și pe lateralele lăzilor, diferite motive geometrice: rozete în cercuri concentrice, linii frânte, cruci în cerc, cruci, iar pentru evidenţierea ornamentelor lăzile au fost băiţuite.

„Indiferent de conținut sau de regiunea etnografică de proveniență, bogăția și valoarea lăzii de zestre constituie o amprentă a zonei respective”, conchid reprezentanții MMB.

Etichete: MMB Muzeul Municipiului Bucuresti muzeu dr nicolae minovici Muzeul Dr. Nicolae Minovici dr. Nicolae Minovici lada de zestre proiect cultural

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.