Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Protecţie şi risc în cancer

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU marţi, 14 februarie 2012
   Am găsit mai multe subiecte interesante în nr. 1034 al săptămânalului belgian LE GÉNÉRALISTE.
   Aspirina şi cancerul colorectal. În Lancet, se confirmă faptul că aproximativ doi ani de tratament cu aspirină înseamnă o reducere cu 63% a riscului ereditar de cancer colorectal. Pe parcursul ultimelor decenii, studii observaţionale au cules tot mai multe indicii privind o protecţie a consumatorilor de aspirină împotriva patologiei amintite. În prezent, prin testul CAPP2, s-a investigat efectul medicamentului citat la indivizii purtători ai sindromului Lynch (o boală ereditară rară, asociată unui risc crescut al mai multor feluri de cancer şi care reprezintă în special cauza principală a cancerelor colorectale de origine ereditară). Cercetarea, începută în 1999, a cuprins 861 de pacienţi, din 43 de centre internaţionale; jumătate din ei au primit 600 mg aspirină pe zi, iar cealaltă jumătate – placebo. În medie, studiul a durat 29 de luni şi pacienţii au fost urmăriţi 55,7 luni (între una şi 128 de luni). Efectul protector al aspirinei a devenit perceptibil la trei-patru ani după începerea cercetării, cu un beneficiu marcat la subiecţii la care fusese administrată cel puţin doi ani: în acest grup, cercetătorii au depistat doar zece noi cazuri de cancer colorectal, faţă de 23 în grupul placebo, rezultat corespunzător unei reduceri cu 63% a incidenţei acestui cancer. (…)
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC