Newsflash
Cultură

Protest artistic pe tema globalizării

de Marius BURHAN - oct. 30 2015
Protest artistic pe tema globalizării
Un proiect-manifest față de implicațiile globalizării, Omul împotriva vieții (Arte în București, ediția a șasea, 2015) este una dintre cele mai importante manifestări artistice propuse și susținute de Uniunea Artiștilor Plastici din România. Expoziția discută rolul civilizațiilor în expansiune și rolul civilizațiilor în defensivă, abordând și problematica socială legată de efectele pe durate medii și lungi ale politicilor locale, zonale și globale față de generațiile viitoare. Pe lângă expozițiile de artă în sine, desfășurate în galeriile CAV – Centrul Artelor Vizuale, Orizont, Simeza, OAR – Ordinul Arhitecților din România, CFP – Combinatul Fondului Plastic, Tipografia Hala, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, propunem și o serie de comunicări și dezbateri pe tematici legate de ecologism, politică, globalism, relațiile dintre cultură și putere.
Câteva dintre temele de reflecție propuse artiștilor analizează discursul politic actual cu aplecare asupra unor termeni precum „periferie“, „identitate“, „localism“, „etnic“. Prin aceasta, identificarea și analiza modalităților de a contura conceptul de cultură în raport cu statul devine un obiectiv central al acestei manifestări artistice și se bazează pe recuperări patrimoniale, prin analiza țesuturilor urbane tradiționale, prin prisma activităților sociale și ale vieții cotidiene, cu teme specifice de reflecție (sistemele axiologice, filozofice, religioase, artistice și dezvoltarea tehnologică). Această abordare pune în evidență o serie de tipologii specifice spațiului construit, „un mod specific de locuire“. Este de remarcat faptul că modul de organizare și de funcționare a acestor spații propuse este extrem de actual, un experiment perpetuu, o permanentă căutare de soluții vizuale, de contextualizare a obiectelor și a instalațiilor într-un discurs autoritar, puternic, atât la nivel de mesaj, cât și la nivelul conexiunilor vizuale, al ansamblurilor. Ipoteza principală este cea a convergenței cu angajamentul politic al unor explorări de natură pur estetică, iar medierea între cele două planuri se realizează prin înțelegerea funcțiilor retorice specifice unui discurs politic, ce depășește strictul nivel pragmatic și al operaționalității configurațiilor formale ca forță de sugestie, de coagulare a discursului politic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe