Newsflash
Cultură

Puricele în ureche la Herăstrău

de Candid STOICA - aug. 13 2021
Puricele în ureche la Herăstrău

Teatrul în aer liber din grădina Herăstrău funcţionează în sfârșit. Începutul, ca să zic așa, îl face Teatrul de Comedie, cu un spectacol din 2015, intitulat pretenţios La Pulce, de parcă dacă s-ar numi „Puricele în ureche”, cum l-a numit autorul, ar fi o crimă de lezmajestate.

        Georges Feydeau (1862-1921), scriu istoriile literare, a fost un autor celebru la vremea lui pentru comedii înrudite cu farsa și vodevilurile. Observator atent, martor și complice al societăţii franceze din perioada de La Belle Epoque, a excelat în construirea unor situaţii hazlii, tumultoase, absurde, cu peripeţii ce se succed într-un ritm vertiginos.

thumbnail_38 LA PULCE - foto Mihaela Marin (1)
La Pulce - Foto: Mihaela Marin, Sursa: comedie.ro

        Spectacolul regizat de Horaţiu Mălăele nu diferă prea mult de cel pe care l-a regizat în 1993 la Teatrul Nottara, doar că are altă echipă de actori, iar rolul principal este jucat de Ștefan Bănică Jr. Acţiunea nu se mai petrece la Paris, ci la Veneţia, personajele au numele italienești ale commediei dell’arte, iar unii actori poartă chiar măștile personajelor respective. Regăsim majordomul încornorat, patronul unui bordel de lux, un spaniol împreună cu soţia sa, o bucătăreasă cochetă, un englez scoţian – toţi se perindă de la casa lui Alonso Bursucco di Pomodora la Hotelul „Taurul furios” și înapoi, purtaţi de același carusel al încurcăturilor. Toată lumea fuge după toată lumea și, în același timp, toţi fug unii de alţii. Scrisori anonime, gelozii acute, beţii atroce, ameninţări cu moartea, palme și picioare în fund, toate fac parte din farsa „dulce” imaginată de Feydeau, păstrându-și încă prospeţimea după atâţia ani.

        Horaţiu Mălăele a transferat textul în registrul teatrului în teatru (a scris în program că spectacolul e o adaptare), i-a adăugat muzică, alcătuită de Vlaicu Golcea, și, cu ajutorul coregrafului Florin Fieroiu, al scenografelor Lia Manţoc și Anca Răduţă, a izbutit să realizeze un spectacol antrenant, cu foarte multe scene de haz, în ciuda distanţei faţă de public a unei grădini estivale. Se poate absolut orice când ai o echipă de actori talentaţi ca cea actuală de la Teatrul de Comedie. Alături de actori mai tineri, Ștefan Bănică Jr. (în dublu rol), Gabriela Popescu, Emilia Popescu, Valentin Teodosiu, Gelu Niţu – toţi artiști din „vechea gardă” – , au împrăștiat haz și bună dispoziţie spre cei 500 de spectatori prezenţi, care s-au „răcorit”, la propriu și la figurat, cu acest spectacol extrem de amuzant.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe