Din bogatul şi variatul sumar pe care hebdomadarul LE GÉNÉRALISTE îl propune în nr. 1011, ne-am oprit la câteva articole care răspund unor întrebări generate de practica medicală. • Cu ajutorul vitaminei D se poate evita cancerul? Chiar dacă unele elemente sugerează acest lucru, experţii consideră că nu e bine să ne grăbim punând căruţa în faţa cailor. Ce-i drept, rolul potenţial al vitaminei D în prevenirea cancerului este susţinut cu tot mai numeroase argumente, mai mult sau mai puţin întemeiate, şi suscită o activitate de cercetare din ce în ce mai intensă. (...)"> RĂSPUNSURI LA DIVERSE ÎNTREBĂRI - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

RĂSPUNSURI LA DIVERSE ÎNTREBĂRI

de D. LASCU - aug. 5 2011
RĂSPUNSURI LA DIVERSE ÎNTREBĂRI

   Din bogatul şi variatul sumar pe care hebdomadarul LE GÉNÉRALISTE îl propune în nr. 1011, ne-am oprit la câteva articole care răspund unor întrebări generate de practica medicală. • Cu ajutorul vitaminei D se poate evita cancerul? Chiar dacă unele elemente sugerează acest lucru, experţii consideră că nu e bine să ne grăbim punând căruţa în faţa cailor. Ce-i drept, rolul potenţial al vitaminei D în prevenirea cancerului este susţinut cu tot mai numeroase argumente, mai mult sau mai puţin întemeiate, şi suscită o activitate de cercetare din ce în ce mai intensă. (...)

   Din bogatul şi variatul sumar pe care hebdomadarul LE GÉNÉRALISTE îl propune în nr. 1011, ne-am oprit la câteva articole care răspund unor întrebări generate de practica medicală. • Cu ajutorul vitaminei D se poate evita cancerul? Chiar dacă unele elemente sugerează acest lucru, experţii consideră că nu e bine să ne grăbim punând căruţa în faţa cailor. Ce-i drept, rolul potenţial al vitaminei D în prevenirea cancerului este susţinut cu tot mai numeroase argumente, mai mult sau mai puţin întemeiate, şi suscită o activitate de cercetare din ce în ce mai intensă. Unii chiar sunt miraţi că această vitamină nu figurează printre recomandările dietetice cu scop preventiv anticancerigen, cum ar fi, bunăoară, cele elaborate recent de o autoritate ştiinţifică precum Institute of Medicine, din SUA. În cadrul acestei instituţii a fost însă organizat un colectiv menit să reconsidere necesarul de vitamină D al populaţiei nord-americane, mai ales în ce priveşte „sănătatea osoasă“, dar şi cea „ne-osoasă“. Concluzia: vitaminei D îi revine un rol important în sănătatea osoasă, iar datele acumulate până acum furnizează o bază solidă întru stabilirea unor recomandări privind necesarul pentru populaţie. Dar în ce priveşte eventualul rol al vitaminei D în prevenirea cancerului, amintitul institut arată că există prea puţine studii prospective, precum şi insuficiente cercetări epidemiologice relativ la relaţia cauză–efect în acest domeniu. Ca atare, Institute of Medicine consideră că – în pofida caracterului plauzibil al acestei noţiuni noi şi a largului interes pe care l-a trezit – dovezile privind reducerea incidenţei cazurilor de cancer datorate vitaminei D şi a mortalităţii prin această maladie sunt încă insuficiente şi nu permit să se vorbească de o relaţie cauză–efect. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe