Newsflash
Cultură

Rațiunea de a fi

de Paula ROMANESCU - feb. 22 2017
Rațiunea de a fi
     Dintre toate cele câte-și reclamă dreptul la rațiune, care să fie mai îndreptățită să și-l revendice răspicat? Am fi tentați să credem că mintea omenească. Îndoielnic totuși, dacă ținem seama de toate meandrele acesteia, prin care irațiunea își întinde cu ușurință imperiul. Sau poate inima? Aici ar trebui să pășim încet, cu mare grijă, fiindcă inocența aceasta are motive pe care rațiunea nu le cunoaște („a des raisons que la raison ne connait pas”), așa cum a spus-o Descartes acum vreo patru sute de ani. Tot încercând fără izbândă să răspund acestei întrebări, într-o zi, medicul Maria Mănucă din Iași mi-a pus în față un album de pictură cu lucrări semnate de pictorița Maria Mănucă și înflorit cu metafore lirice, semnate și acestea de poeta-medic-pictor Maria Mănucă. Purtând titlul „Arta, rațiunea de a fi”, albumul este semnat de apreciatul critic de artă Valentin Ciucă și a apărut în 2016 la Iași, editura Princeps Multimedia.
     În studiul introductiv al lucrării, Valentin Ciucă declară că pictorița-poetă „are disponibilitatea și chiar vocația pentru cultivarea modelului homo universalis al enciclopediștilor”. Excelentă portretistă, plasticiana caută (și reușește!) să redea chipul neschimbător și adevărat al modelelor sale, precum și lumina din ferestrele sufletului – ochii rămași de veghe ca pentru a ne da de veste că „cineva este înăuntru”. Și cum să nu fie, când, printre portretizați întâlnim personalități ale vieții medicale din România: prof. dr. Ion Cantacuzino, prof. dr. Gheorghe Teleman, prof. dr. Ernest Ungureanu, dar și scriitori ca Dinu Săraru, Ion Brad, Aurel Leon, Daniel Corbu, artiști, savanți.
     Nu se putea să nu se adauge ea însăși în galeria marilor săi contemporani, așa că autoportretele artistei sunt peceți de taină puse timpului – acest mare mincinos, „un călător de vază și un pungaș de soi” – care ne jefuiește de splendorile din anotimpul înfloririlor cu fiecare clipă care trece. Ca și cum ar vrea să-i dea cu tifla lui Dorian Gray al lui Oscar Wilde, artista nu ezită să se fotografieze alături de autoportretul care o păstrează și „o știe” de Rusalcă. Iar din ultimul autoportret, datat 2014, năvălește spre ochii privitorului un lan de floarea-soarelui ca o mare de aureole pe ale cărei valuri de aur pur să se tot piardă mergătorii după rază dintr-un anotimp sinonim cu cenușiul. Este „Ultimul autoportret”, așa îl intitulează pictorița și noi trebuie să-i dăm crezare. Lângă el, de data acesta nu mai apare în album și fotografia autoarei. În anul acela – 2014 – artista pregătea un nou volum de poeme și ducea tratative cu Luna, rugând-o să ia loc pe șevalet „ca să figureze într-o natură statică”. Și visătoarea asta de „stăpână a nopții”, dovedind că „avea simțul umorului, a venit”.
     Sunt iar în atelierul pictoriței. Cu poezia prin pictură trecând, revăd portretele unor personalități științifice și literar-artistice românești din timpul pe care-l traversăm. Mă trezesc apoi într-o lume cu voievozi și ctitorii, vitralii, candele, schituri, o lume de istorii înscrise-n tezaurul credinței, în trunchiul „copacilor fără pădure” care păstrează înscris în cercurile de seve întreg dorul pământului de-a fi mai aproape de cer. O lume cu marame de borangic, icoane, candele, firide din care se desprinde câte-un „pui de înger”. Iată-l și pe înțeleptul ierarh, Părintele Galeriu, pe care nu m-aș mira deloc să-l aud glăsuind, dar de unde cuvinte pentru întrebările noastre? Iată și o lume cu Veneții, iluminată de pânze de ambarcațiuni. Culoarea dominantă din aceste tablouri este galbenul – dar câte nuanțe!
    Iată-mă apoi fără veste într-o lume de legendă și povești de iarnă, cu cerbi și cu bătrâni uitați de vreme. „Două jucării stricate”, inutile și fragile, prinse în caruselul vieții, în spatele ferestrelor zăbrelite de flori de gheață, într-o așteptare vecină cu țipătul de liniști. De data aceasta culoarea este fie albastru, fie brun.
    Și mai este o lume de neocolit în universul pictural al artistei: lumea florilor ca tot atâtea forme de salut. „Bună dimineața, primăvară a vieții!”, chiuie din vasul lor de lut smălțuit niște bujori de mai. „Bună seara!”, le răspund trandafirii de un roșu de amurg de toamnă lângă care „Laurul candelabru” își aprinde cupele de palidă lumină. Florile de cicoare – „pe malul dinspre răsărit, în fața casei”, stârnesc uimirea: „De unde a venit sămânța de albastru?! / Adusă-i de vânt, trecută pe apă cu barca? / sau căzută din cerul senin… // Cicoarea e colindul de vară, / neauzit / e ochiul albastru al porții / inefabil paznic al casei…”.
    Peste toate acestea tronează poeta – păstor de culori pe care le adună „din văzduh, din ape, din vânt, de pe pământ […] după ploi de soare, de lună, de nori […] în filonul de aur al amiezii, în safire de înserări”. Îi sunt necesare toate aceste „turme” de culori, păzite și hrănite cu sufletul său. Ea știe că doar ele sunt capabile să-i poarte „iubirile – poveri peste anotimpuri”.
    Lucrările Mariei Mănucă au pornit prin lume. Au în ele greul culorilor sfințite din drapelul țării: aurul din cloștile cu pui ale nopților printre care trece Luna, azurul cerului sub arc de curcubeu, jarul de maci de pe vreun câmp de bătălie din vremi apuse, dar nu uitate.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe