Newsflash
Cultură

Reabilitarea, progres major al medicinii moderne

Reabilitarea, progres major al medicinii moderne
     Medicina a progresat spectaculos în ultimele decenii. Transplantul de organe, piese sau organe artificiale, operații neobișnuite și multe altele apar permanent în mass-media și în atenția publicului. Există însă progrese cel puțin la fel de mari – și, poate, cu impact mai mare asupra sănătății și prelungirii vieții – care trec neobservate de ochiul public și, uneori, și de cel medical. Între acestea este reevaluarea modului modern de viață. În acest context, lucrarea Rolul efortului fizic în reabilitarea cardiovasculară, elaborată de un colectiv condus de prof. dr. Florin Mitu, abordează o tematică de o importanță deosebită. Reducerea mortalității prin boli cardiace, în primul rând prin boala ischemică, a dus la creșterea populației cu boli cardiace „vindecate“ chirurgical, intervențional și chiar medical, dar această populație nu este sănătoasă, ea trebuie reabilitată, trebuie să își recapete capacitatea de efort maximă posibilă, să poată duce o viață „normală“ social și personal. Această reabilitare reprezintă tema lucrării și, fără nicio îndoială, un progres major al medicinii moderne.
     Cartea începe cu o amănunțită analiză a bazelor fiziologice ale subiectului abordat – exercițiul fizic. Sunt prezentate efectele exercițiului fizic asupra celulelor din structura cardiovasculară, asupra cordului ca pompă și asupra circulației sale, adaptarea la efort. În capitolele următoare sunt prezentate evaluarea capacității de efort și modul de realizare a prescrierii exercițiului fizic. Apoi sunt abordate din perspectiva reabilitării prin exercițiu fizic controlat principalele afecțiuni cardiace: boala coronariană, insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială, valvulopatiile, pacienții care au suferit intervenții chirurgicale cardiace (inclusiv transplant de cord), boala vasculară periferică etc.
     Fiecare aspect de patologie este amplu discutat, de la indicații, posibilități și beneficii până la modalitățile practice de realizare a reabilitării. Lucrarea se bazează pe experiența vastă în domeniu a autorilor și reprezintă un ajutor eficient pentru fiecare medic implicat în îngrijirea pacienților cardiaci – cardiologi, medici interniști sau medici de familie. Volumul umple un gol și corespunde unei necesități imediate în îngrijirea cardiologică și nu poate fi recomandat decât cu căldură lumii medicale.

 

Prof. dr. Ion Bruckner

 
 
     Apariția lucrării Rolul efortului fizic în reabilitarea cardiovasculară sub coordonarea profesorului Florin Mitu valorifică experiența deosebită a Clinicii de recuperare cardiovasculară din Spitalul de Recuperare Iași, fiind în același timp rodul unei ample documentări și al unor benefice schimburi de experiență în domeniu. Modul de structurare și redactare a cărții reflectă calitățile didactice ale profesorului Mitu, cadru didactic cu experiență la catedră, autor al numeroase lucrări cu caracter didactic.
     Prima parte a lucrării (trei capitole) este consacrată aspectelor fiziologiei și fiziopatologiei, implicării aparatului cardiovascular în activitatea fizică, principiilor prescrierii și derulării antrenamentului fizic în reabilitarea cardiovasculară, precum și metodologiei științifice necesare aplicării testelor de efort. Partea a doua a lucrării este dedicată în mod specific reabilitării în marile provocări actuale ale cardiologiei, patologie responsabilă de ponderea dominantă a maladiilor cardiovasculare în morbi-mortalitate: cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, valvulopatiile, insuficiența cardiacă și arteriopatia periferică, la care se adaugă două capitole dedicate situațiilor special consecutive unor progrese majore în terapeutică, transplantul cardiac și dispozitivele cardiace implantabile.
     Subliniem efortul (remarcabil într-un domeniu în permanent progres) de documentare, actualizare și acordare cu ghidurile actuale ale societăților europene și americane de profil, precum și cu strategia în domeniu a Societății Române de Cardiologie. Trebuie, de asemenea, remarcată expunerea clară, fluentă și bine sistematizată, într-un limbaj ușor accesibil, care facilitează expunerea și întărește mesajele. Înțelegerea principiilor și aplicarea metodologiei sunt ușurate, de asemenea, de utilizarea unei iconografii adecvate. Cunoașterea metodologiei reabilitării și a rolului esențial al antrenamentului fizic, perseverent aplicate, cu respectarea principiilor științifice consacrate și în condițiile consimțământului informat și ale unei educații terapeutice individualizate, combină eficiența rezultatului cu siguranța aplicării și protejează atât pacientul, cât și medicul de eșec și efecte riscante.
     În concluzie, considerăm această carte un excelent instrument de lucru pentru toți practicienii ai căror pacienți pot beneficia de progresele reabilitării cardiovasculare, a cărei metodologie fundamentată științific și adecvat aplicată are un potențial enorm de ameliorare a calității vieții și de frânare a progresiei bolii. Cartea merită categoric o circulație largă și să fie bine mediatizată în lumea medicală, mai ales că, în ciuda eficienței unanim recunoscute, programele de reabilitare sunt încă insuficient implementate și utilizate.

 

Prof. dr. Gabriel Ungureanu

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe