Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Recital în familie

Viața Medicală
Anca FLOREA vineri, 6 mai 2016
     De mai bine de două decenii, Tudor Moisin, entuziastul inginer-organist, susținut și încurajat de sora sa dr. Maria-Cristina Moisin, medic stomatolog, a pus bazele Societății Filarmonice din Câmpina, orașul lor natal, în dorința de a revigora viața muzicală a urbei care, cândva, era un adevărat pol de cultură. Cu eforturi enorme, depășind piedici și dificultăți de tot felul, având și sprijinul foștilor colegi și prietenilor câmpineni, au reușit să organizeze, recent, o ministagiune în care recitalurile au alternat cu programele simfonice oferite inclusiv de orchestre bucureștene, în compania unor soliști de cotă.
     În veacul trecut, printre cei aplaudați la Câmpina s-a aflat și pianistul Valentin Gheorghiu, care acum, impresionat de realizările Societății și de implicarea fondatorului său în acest demers cultural, și-a dorit să răsplătească strădaniile organizatorilor, cu program aparte, participând la îmbogățirea „de suflet“ a melomanilor locului. Astfel, după 42 de ani de la precedenta sa apariție pe podiumul de la Câmpina, Valentin Gheorghiu a urcat pe scena Casei de cultură, de această dată alături de soția sa, pianista Roxana Gheorghiu, cântând, în fața unui public numeros, opusuri de mare frumusețe, scrise pentru pian la patru mâini sau adaptate de el însuși în această formulă. 
     O parte din spectatori îl reascultau și rememorau întâlnirea cu arta sa pe când erau copii sau adolescenți, alții au sosit special din Capitală, bucuroși să (re)descopere creații din literatura clasică – Sonata în Re major KV 381 de Mozart –, apoi de la delicatul Rondo în La major de Schubert la cele două „Dansuri slave“ de Dvořak sau cele ungare de Brahms, marcate de sonurile specifice folclorului din acele spații evocate, prelungite în Rapsodia română nr. 1 de Enescu, în aranjament pentru pian la patru mâini, pagină nelipsită în recitalurile oferite în ultimii ani la București sau Sinaia. Un program mult gustat de spectatorii încântați să-și revadă interpretul preferat chiar la Câmpina, dar și de tineri care poate ascultau pentru prima oară acea variantă a celebrei lucrări enesciene, asemeni valsului „Valurile Dunării“ de Ivanovici, prezentat în bis.
     Pianiștii oaspeți au avut astfel prilejul să se convingă (din nou) de faptul că, în orice colț al țării, iubitorii muzicii vibrează la farmecul unor partituri pe care ei înșiși le abordează cu plăcere. A fost, într-adevăr, un moment de referință în activitatea Societății Filarmonice din Câmpina, Roxana și Valentin Gheorghiu susținând recitalul cu reală bucurie a cântului, marcați de faptul că sala era (aproape) plină și mulți bucureșteni, printre care și medici au venit la Câmpina doar pentru a-i asculta. Cu siguranță, se conturează noi proiecte, noi seri muzicale deosebite, poate chiar și reinvitarea „familiei Gheorghiu“, cucerită și de ecoul special pe care l-a avut recitalul lor la Câmpina, acolo unde maestrul era așteptat de… patru decenii.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC