Newsflash
Cultură

Recluziune şi zbor de Bunavestire

de Dr. Mariana MINEA - apr. 3 2014
Recluziune şi zbor de Bunavestire
   Colocviile de marţi, organizate de Centrul socio-cultural „Jean-Louis Calderon“, ne-au prilejuit săptămâna aceasta, de Bunavestire, o reîntâlnire cu doctorul Corneliu Zeana (foto). Cel care a trecut prin 1.440 de gărzi a fost prezentat mai ales în ipostaza de epigramist, autor de proză scurtă, de poezii şi proză de călătorie, şi de fiu al deţinutului politic Dumitru Zeana. Amfi­trionul serii, dr. George Anca, a trecut în revistă me­dicii şi creatorii care au fost închişi în anii comunismului.
   M-am aflat în premieră la întâlnirea săptămânală din Calderon şi mărturisesc că m-a „prins“ introducerea în atmosferă realizată de Genoveva Preda, actriţa Teatrului pentru copii şi tineret Excelsior, care a citit în cheie proprie din Constantin Noica: „Tot aştepţi să se întâmple un miracol şi nu se întâmplă nimic. De fapt, ce e viaţa? O pregătire pentru îm-bă-trâ-ni-re“. Noica spunea că prima parte a vieţii stă sub semnul energiei creatoare, dar pentru lumea valorilor, doar partea a doua este cu adevărat roditoare. A fost cea mai frumoasă lectură din Noica, venind din partea unui ambasador a cărui energie nu a fost deloc umbrită de vârsta cronologică – aflată cu ajutorul lui Google.
   Tot în pregătirea intervenţiei lui Corneliu Zeana, am aflat că versiunea aromână a Evangheliei după Ioan începe cu „La început a fost zborul“. Şi asta pentru că, în limba aromână, „zbor“ înseamnă „cuvânt“. Informaţia ne-a fost oferită de Mircea Coloşenco, coordonatorul volumului „Opera poetică“, de Lucian Labiş, apărut recent la Editura Timpul. Conf. dr. Corneliu Zeana este aromân, amănunt cu efecte nedorite în perioada în care mulţi macedoneni au fost persecutaţi doar pe criterii etnice. Născut la Rm. Vâlcea la 12 aprilie 1939 (de fapt, la 11 aprilie, la cumpăna dintre zile), Corneliu Zeana este membru fondator al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România, şef de promoţie al Facultăţii de Medicină Generală din Cluj-Napoca, autorul volumului „Trei secole după Milescu, Jurnal paralel, călătorie în China“. La 14 ani a fost exmatriculat pe motive politice, fără drept de reînscriere, pentru „păcate“ prea puţin cunoscute ale tatălui său, chirurgul Dumitru Zeana, cel care în 1927 a construit sanatoriul de la Rm. Vâlcea. Despre Dumitru Zeana scrie şi Leca Morariu în cartea sa „Jurnal vâlcean, 1944–1948“, ca despre un medic ospitalier, care avea o gospodărie bogată, în care găseai animale şi păsări – „câte una din fiecare“, explică fiul său. Potrivit cronicii, Dumitru Zeana nu a fost nici pe placul liberalilor, în perioada interbelică.
   Conf. dr. Corneliu Zeana nu a oferit prea multe amănunte despre propria viaţă. Regretă dispariţia unei generaţii deoameni care deţin adevărul despre cele întâmplate în închisorile comuniste şi, pentru ca povestea lor să fie dusă mai departe, doreşte să înfiinţeze o asociaţie literară a urmaşilor acestor oameni. În proză, ca şi în versuri, medicul a încercat să combine partea umoristică cu cea tragică. Un exemplu în acest sens este următoarea epigramă, pe care am selectat-o din motive personale. Despre Constanţa: „Oraşul nu-i cu totul mort,/ Pluteşte în derivă,/ C-un bob de mazăre pe tort/ Şi unul pe colivă“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe