Newsflash
Cultură

Recomandări şi actualităţi clinice şi terapeutice

de Dr. Valeriu MIHĂILĂ - oct. 2 2009
Recomandări şi actualităţi clinice şi terapeutice

Au apărut, recent, la Editura Medicală Amaltea, volumele GHIDURI ŞI PROTOCOALE ÎN PEDIATRIE şi URGENŢE ÎN PEDIATRIE. BOLI CRONICE ÎN PEDIATRIE, în ediţii îngrijite de profesorii Adrian Georgescu şi Eugen Pascal Ciofu, publicate în pregătirea conferinţelor naţionale de Pediatrie din anii 2008 şi 2009. (...)

   Cel dintâi este precedat de sinteza, de mare interes teoretic şi aplicativ, intitulată Opinii şi controverse privind întocmirea şi utilizarea ghidurilor de practică medicală, redactată de dl prof. dr. Eugen Pascal Ciofu, cu o concluzie pertinentă şi utilă: „…ghidurile aplicate ani de zile în anumite ţări se dovedesc a nu fi infailibile, există controverse şi consecinţe deloc neglijabile dacă sunt impuse pentru aplicare, iar aplicabilitatea lor trebuie corelată cu resursele financiare locale. Oricum, având în vedere viteza cu care apar noutăţile medicale, există obligativitatea de a revizui ghidurile la interval de minimum doi ani, de dorit de către alte colective de specialişti decât cele care le-au elaborat la prima ediţie. Nu trebuie înţeles din această pledoarie că se consideră ghidurile de practică medicală un rău necesar, dar am crezut că este util să prezint şi unele controverse publicate în literatura medicală internaţională şi autohtonă pentru a vedea toate «faţetele » acestui demers extrem de dificil şi încărcat de răspundere“. Sunt, apoi, reproduse ghidurile privind diagnosticul şi tratamentul infecţiilor acute la copil, de prevenire a aterosclerozei şi de diagnostic şi tratament în dislipidemia familială heterozigotă, de diagnostic şi tratament în infecţia de tract urinar la sugar şi copilul mic, respectiv la copil, precum şi o propunere de modul de diagnostic şi de tratament în ITU, ghid de diagnostic şi tratament în purpura trombocitopenică idiopatică la copil şi adolescent, implicaţiile Regulamentului CE nr. 1901/2006 privind medicamentele de uz pediatric, diabetul zaharat al copilului şi adolescentului, actualităţi în diareea acută la sugar şi copilul mic, PALS – asistenţa vitală de bază şi avansată la copil, protocol pentru tratamentul hemofiliei şi bolii von Willebrand, ghid de diagnostic şi tratament în imunodeficienţele primare, ghid de management în mucoviscidoză, protocol de diagnostic şi tratament în intoxicaţiile acute la copil, tuberculoza la vârsta de sugar şi copil mic, cancerul la adolescent – la graniţa dintre Oncologia pediatrică şi cea a adultului, sindroamele beta-talasemice–diagnostic, tratament şi profilaxie, ghid de diagnostic şi tratament în cefaleea la copil şi adolescent, recomandări curente privind necesarul nutriţional al prematurilor, ghid de hepatită cronică VHB, ghid practic pentru diagnosticul şi tratamentul alergiei la proteina laptelui de vacă şi intoleranţei multiple la proteinele alimentare, consensul „Practicall“ 2008 în tratamentul astmului pediatric. Menţionăm că toate aceste documente au fost elaborate de specialişti în domeniu – profesori, alte cadre universitare, medici cu o prestigioasă activitate pusă în slujba sănătăţii celor mici.
    Al doilea volum este precedat de un scurt cuvânt înainte, semnat de prof. dr. E. P. Ciofu, în care dsa reaminteşte că lucrările Conferinţei Naţionale „se adresează medicilor de la toate eşaloanele de asistenţă, de la medicul de familie la medicul care îşi desfăşoară activitatea în ambulatoriu şi spital, de la medicul rezident în Pediatrie sau Medicină de familie la medicul primar de specialitate“ şi relevă temele de larg interes general prezente în lucrările susţinute, sprijinul firmelor de medicamente „sponsori ai conferinţei“ ca şi „participarea numeroasă a colegilor (…), dovedind interesul deosebit pe care îl suscită orientarea corectă privind alegerea tematicii“. Dintre zecile de subiecte abordate în „programul ştiinţific“ menţionăm: managementul copilului cu risc crescut de sepsis, urgenţele cardiovasculare la nou-născut, evaluarea diagnostică şi terapeutică a primei crize non-febrile, infecţia cu virusul sinciţial respirator, managementul insuficienţei renale acute şi al comelor toxice la copil, urgenţe chirurgicale neonatale, managementul intoxicaţiilor acute exogene, obezitatea la copil şi adolescent, infecţia cu VHB, fenomene autoimune în hepatitele cronice virale, evaluarea copiilor cu paralizie cerebrală, ghid de diagnostic în ataxia copilului, facomatoza la vârsta pediatrică, vaccinarea împotriva virusurilor Papilloma umane în prevenţia cancerului de col uterin, actualităţi în diagnosticul HTA la copil, tratamentul hemofiliei în România – între realitate şi năzuinţă, managementul insuficienţei renale cronice, resuscitarea volemică în deshidratările acute la copil, apa în alimentaţia sugarului. Remarcăm, de asemenea, efortul Editurii Medicale Amaltea pentru condiţiile optime de prezentare grafică asigurate acestor volume.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe