Newsflash
Cultură

Refugiu în lectură

de Dr. Raluca BULEA - mar. 27 2020
Refugiu în lectură

Una dintre ultimele manifestări culturale publice care au avut loc la București s-a petrecut la 26 februarie. Aula „Regele Carol I” a Palatului Camerei de Comerţ și Industrie a Municipiului București a găzduit un eveniment editorial în care au fost prezentate câteva dintre noile apariţii ale editurii „Cartea medicală”.

Traversăm o perioadă dificilă în care noi, breasla medicală, ne aflăm în prima linie în lupta cu un dușman de dimensiuni infime, dar devastator, în încercarea uneori zadarnică de a stăvili, pe de altă parte, și consecinţele inconștienţei și iresponsabilităţii concetăţenilor noștri. În vreme ce alţii muncesc de la distanţă și sunt nevoiţi să petreacă mai mult timp acasă alături de familie, pentru noi orele de răgaz sunt la fel de puţine și de preţioase ca de obicei. Și totuși, în contextul actual, poate că vom găsi la rându-ne mai multe momente pe care să le consacrăm, de ce nu, lecturii.

lansari 2020

Sistemul sanitar în perioada comunistă

Romanul „De gardă, vara”, semnat de dr. Dora Petrilă, se reîntâlnește în haine noi cu cititorii, la 15 ani de când a văzut pentru prima dată lumina tiparului. Punând în valoare experienţe trăite și șansa de a fi lucrat alături de nume cunoscute ale medicinei românești postbelice, autoarea invită cititorii să descopere, într-o îmbinare de ficţiune și realitate, câteva detalii ale sistemului sanitar și ale vieţii cadrelor medicale în perioada comunistă. Prezentarea volumului a fost realizată de prof. dr. Dana Tomescu, șefa secţiei ATI a Institutului Clinic Fundeni.

Din dorinţa de a scoate la lumină aspecte mai puţin abordate, legate de confraţii noștri din trecut,
dr. Mihail Mihailide ne propune să descoperim „Medici în arhivele securităţii”. Lucrarea documentară vine în întâmpinarea cititorilor interesaţi de acele fapte care timp de zeci de ani au fost ignorate și trecute sub tăcere. Un demers publicistic necesar pentru ca victimele opresiunii comuniste să fie cunoscute de marele public, iar atrocităţile regimului să nu cadă complet în uitare odată cu dispariţia celor care le-au trăit.

 Incursiune în pediatria românească

Elemente de iatroistorie se găsesc și în volumul postum semnat de prof. dr. Sebastian Nicolau (1936-2013) „O istorie trăită a pediatriei românești”, completat la dorinţa familiei și a editorului cu „Amintiri despre Sebastian”, o serie de eseuri-mărturie despre un medic dăruit profesiei sale și copiilor pe care i-a avut în grijă. Incursiunea în istoria pediatriei naţionale trece în revistă marile clinici din Capitală, centrele universitare din restul ţării, fără a uita, în final, să puncteze și câteva din orașele de provincie în care s-au remarcat pediatri cu har.

Un alt volum de excepţie este reeditarea poeziilor doctorului Eduard Pamfil (1912-1994), creatorul psihiatriei antropologice din România și întemeietorul disciplinei de psihiatrie al Facultăţii de Medicină din Timișoara. Volumul „Arioso dolente” a fost publicat iniţial în 1979, la editura Facla. Prezenta ediţie aduce în plus, pentru ultima oară, intervenţia erudită a lui C.D. Zeletin, plecat de curând la cele veșnice. Celui care a excelat în medicină reușind totodată să fie un remarcabil scriitor și traducător al marii poezii universale, îi datorăm acum eseul introductiv, notele și addenda unei lucrări ce atestă, o dată în plus, înzestrările deosebite pe care medicii le au, nu de puţine ori, și în slujba cuvântului scris.

Eroul de la Magenta

Nu în ultimul rând, a fost prezentată publicului și lucrarea actriţei și scenaristei de radio Rodica
Suciu Stroescu. Aceasta a făcut o incursiune în istoria europeană a secolului al XIX-lea, pentru a aduce în atenţia potenţialilor cititori o personalitate militară a epocii, „Generalul Tixier, eroul de la Magenta, și tulburătoarea viaţă a fiicei sale Marie, românca din Valahia”. În speranţa că aceste provocări la lectură vor reuși să mai însenineze gândurile cititorilor, vă adresăm invitaţia de a urmări în continuare pagina de cultură-timp liber a săptămânalului nostru, atât în varianta tipărită cât și pe pagina de internet, în care vom încerca să suplinim faptul că, deocamdată, orice activitate culturală trebuie să se limiteze la spaţiul virtual.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe