Newsflash
Cultură

Refugiul artistului

de Dr. Raluca BULEA - sept. 16 2022
Refugiul artistului

Muzeul Naţional al Literaturii Române pune la dispoziţia publicului spaţiul numit „Atelier de artist – Margareta Sterian”, integrat în expunerea permanentă a instituţiei.

1Există creatori care excelează în domeniul lor de activitate, ajungând să fie bine cunoscuţi pentru ceea ce fac. Un astfel de artist a fost și Margareta Sterian (1897-1992), pe care soarta a înzestrat-o cu talente multiple, hărăzindu-i totodată și un destin cu suișuri și coborâșuri. Cu ani de frumuseţe și abundenţă, dar și alţii de restriște, pe care a știut să îi parcurgă cu eleganţă și demnitate până la final.

Moștenirea sa fizică, dar și spirituală, a fost lăsată în grija juristului și pictorului Mircea Barzuca, cel care i-a fost prieten apropiat în ultima parte a vieţii și care apoi s-a îngrijit ca amintirea ei să se poată păstra vie și să fie mereu aproape de publicul din România.

După diferite donaţii făcute muzeelor de artă (despre colecţia oferită Pinacotecii Municipiului București și expusă toamna trecută am relatat în noiembrie 2021), în primăvara acestui an a fost amenajată și deschisă pentru cei interesaţi și ultima parte a acestor daruri deosebit de generoase.

2

La sediul central al Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), iubitorii de artă, dar și cei de literatură pot trece pragul spaţiului numit „Atelier de artist – Margareta Sterian”, integrat în expunerea permanentă a muzeului.

Preocupări multiple

Dacă la o primă privire poate părea surprinzătoare prezenţa unui atelier de artist într-un muzeu dedicat scriitorilor și literaturii, trebuie să ne reamintim că Margareta Sterian nu a fost doar pictoriţă și graficiană, ci și o la fel de valoroasă scriitoare de poezie și proză.

A fost, de asemenea, o inspirată traducătoare de versuri și teatru din limbile engleză și franceză, ei datorându-i-se una dintre cele mai ample antologii de poezie americană. În același timp, nu trebuie trecut cu vederea nici interesul său puternic pentru sociologie și etnografie.

Acesta a făcut-o să se alăture lui Dimitrie Gusti și echipei sale de cercetare, în 1929, într-o campanie de documentare în urma căreia a realizat ciclul de portrete „Copiii din Drăguș”. Sălile care i-au fost dedicate încearcă să recreeze, cu piese de mobilier, artă decorativă, cărţi și tablouri, provenind chiar din apartamentul artistei, atmosfera în care aceasta a vieţuit, a simţit și a creat până la sfârșitul vieţii.

3

Șevaletul său, la care nu permitea accesul nimănui înainte ca o lucrare să fie încheiată, este și el prezent, alături de paletă și pensule, care par să își mai aștepte încă posesoarea de drept. Alături de tablourile semnate de Margareta Sterian, ilustrând diferite teme reprezentative ale creaţiei sale, putem admira tapiserii și icoane vechi pe lemn sau pe sticlă, precum și câteva portrete care i-au fost dedicate în perioada interbelică de unii dintre colegii de breas­lă (Victor Brauner, Margareta Rădulescu etc.), în semn de prietenie și apreciere.

Întreg ansamblul atelierului este o oază de armonie și de echilibru, care poate fi un loc de inspiraţie, de refugiu și de regăsire pentru fiecare dintre noi, așa cum a fost mereu și pentru Margareta Sterian.

Citiți și: Portrete atipice

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe