Newsflash
Cultură

Refuzul de a accepta deşertul singurătăţii

de Paula ROMANESCU - sept. 21 2018
Refuzul de a accepta deşertul singurătăţii
    Poetul Valeriu Câmpeanu imaginează un incitant dialog cu Cel care nu vrea să i se arate – absentă prezenţă care-i pustieşte cărările sufletului, înflorindu-i-le totodată cu limpezi miresme de gând. „Nu m-ai fi căutat dacă nu m-ai fi găsit”, i-a zis Învăţătorul lui Saul, cel cu prigonirea. Nu s-ar căuta nici omul dacă nu s-ar fi pierdut cândva fără veste şi dacă, prins de dorul de a reface drumul spre sine, acesta nu i s-ar părea deodată cutremurător de pustiu. Pentru aceasta, el şi-a luat ca însoţitor cuvântul şi deopotrivă poetul – meşter potrivitor de ziceri înscrise-n carte. În volumul Călător pe drumul regăsirilor, cititorul şi poetul ba se apropie, ba se depărtează de limanul pe care se prefac a nu-l căuta cu adevărat, ci doar de a încerca să şi-l facă palpabil, recognoscibil, familiar.
    Frânturile de dialog care alcătuiesc mare parte din volumele de aforisme/poeme semnate de Valeriu Câmpeanu sunt străbătute de râul de lavă al unei revolte care nu-i altceva decât refuzul Omului de a accepta deşertul singurătăţii şi al neînţelesurilor prin care rătăceşte cu floarea sufletului în palmă, mereu gata de a o dărui altui suflet (şi cât mai repede), ştiind că viaţa ne e puţină şi „că unde nu e moarte nu e nici iubire...”.
    Dacă ţinem seama că, numai în ultimii ani, numărul volumelor lui Valeriu Câmpeanu (poezii, eseuri, poeme aforistice) par a se înscrie în ordinea şi ritmicitatea anotimpurilor, cititorul avizat ar cam trebui să aibă un sever antrenament la lectură, atât cât să-i permită să aleagă din multitudinea de efulguraţii lirice pe acelea care de obicei se imprimă în memorie. De altfel, care să fie sensul titlului volumului de eseuri „Aloo, mă aude cineva?!!”, de nu chiar acela că autorul însuşi ar vrea să ne ia de guler şi să ne îndemne să deschidem bine ochii sufletului spre a vedea/auzi cu adevărat mesajul său liric?
    Rătăcind printre aforismele autorului, cititorului îi este mult prea greu a face o selecţie. E ca şi cum ai încerca să alegi dintr-o imensă pajişte de floare cea mai frumoasă scoică din ocean. Ca şi cum ai încerca să treci pe un curcubeu cu ofrandă de cuvinte salvate de la uitare, spre a le duce copilului care vei fi fost. „Şi cum s-o faci când, de atâta anomalie, lumea plânge abuzând de veselie?” Poate ar fi fost mai bine dacă, pentru aforisme, s-ar fi renunţat la rimă sau dacă, adoptând-o, aforismele ar fi fost altele.
    Cu tot amalgamul de aforisme, cu sau fără rimă, în vasta creaţie lirică a lui Valeriu Câmpeanu găsim adevărate perle printre multele cochilii aduse de mareea cuvintelor. Conştiinţă lucidă, poetul rămâne atent la toate câte se întâmplă în realitatea socială de la noi, observând cu durere că, spre deosebire de necuvântătoare, omul, fiinţă raţională, rămâne un debusolat în lumea prin care rătăceşte.
    Invocându-l pe Voltaire, care declara că se cunoaşte cu Dumnezeu, dar că nu se salută între ei, poetul recurge la un subterfugiu prin care încearcă să-L... determine pe Cel Nevăzut să i se-arate. Cititorul, muritorul cu viaţa lui puţină, aşteaptă şi el minunea. Dar când Cel invocat n-o face, acesta îşi reia drumul eternei dorinţe de regăsire, dând crezare şi lancrămeanului autor al poemelor luminii, mut şi el de-acum, care spune „că-n lume doar dragoste este, că-n vreme, la capăt ne aşteaptă nu moarte, ci altă poveste”, dar şi autorului aforismelor din „Drumul regăsirilor”.
    Cu fiecare lectură a aforismelor devenite specialitatea predilectă a liricii lui Valeriu Câmpeanu, îi rămâne cititorului dorinţa neformulată explicit, dar imperativă, de a reface drumul spre sine, cu un set de întrebări incomode la răspunsuri pe care nu şi le va fi pus.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe