Newsflash
Cultură

Regal actoricesc și regizoral

de Candid STOICA - mar. 26 2021
Regal actoricesc și regizoral

Romanul Dimineaţă pierdută de Gabriela Adameșteanu, premiat de Uniunea Scriitorilor, și considerat de critica literară ca o realizare majoră a prozei românești, ar fi trecut oarecum în uitare dacă n-ar fi existat spectacolul Teatrului Bulandra din 1986, realizat de marea regizoare Cătălina Buzoianu, cu un grup de actori prodigioși.

Regizoarea a reușit să selecteze din mulţimea de episoade ale romanului nu numai acele secvenţe centrate pe destinele personajelor principale, Vica Delcă (Tamara Buciuceanu-Botez) și Ivona Scarlat (Gina Patrichi), exponente ale unor clanuri și pături sociale diferite, dar și pe cele care duc la ideea că distrugerea unei anumite clase sociale este inevitabilă, construind un spectacol de prolixitate redundantă, de multe ori emoţionantă.

dimineata-pierduta-tvr-1_83799900

În „Dimineaţa pierdută” trecutul este adus constant în prezent, trecând printr-un secol de istorie privată, dezvăluind epoci, regimuri și mai ales tipologii umane, în lungi destăinuiri și monologuri. Există în mai toate scenele o calitate a adevărului greu de egalat, majoritatea actorilor depășindu-și cu mult creaţiile anterioare. Irina Petrescu, Tora Vasilescu, Lucia Mara sunt pur și simplu de nerecunoscut în personajele respective, fiecare găsind modalităţi surprinzătoare de a le caracteriza. Sunt absolut remarcabile trecerile psihologice de la o vârstă la alta ale Rodicăi Tapalagă, dovedind încă o dată înalta clasă pe care a avut-o, iar Gina Patrichi mai adaugă un personaj încărcat de dramatism, realizat magistral, în fructuoasa-i carieră plină de izbânzi scenice.

Un tur de forţă realizează Tamara Buciuceanu-Botez (Vica), compunând cu mult firesc un personaj complex, de natură balzaciană, cum rar se găsește pe scenele românești și cum tot atât de rar se întâlnește în cariera unui actor. Mai apar în siluete bine caracterizate Victor Rebengiuc, Ion Besoiu, Valentin Uritescu, Răzvan Ionescu, Mihai Constantin.

Sunt antologice scenele în care unele personaje își pun pe încălţări ciorapi ca să nu alunece pe gheaţă, aducându-ne aminte de timpul când spectatorii veneau la teatru ca să scape de frigul de acasă. Decorul lui Mihai Mădescu, cu mobilă și materiale obţinute de la dezmembrări (era epoca marilor demolări) e funcţional, marcând sugestiv mai multe locuri de joc, iar costumele Liei Manţoc sunt chiar autentice, bine păstrate, provenind din garderoba unor doamne de pe vremuri, din anturajul Palatului Regal.

Scăpat surprinzător de furcile caudine ale celebrelor vizionări care au distrus atâtea valoroase spectacole, realizat într-o stare de emulaţie artistică superioară, spectacolul a avut premiera într-o iarnă friguroasă, obţinând instantaneu un succes de public extraordinar. În câţiva ani s-au jucat 89 de reprezentaţii, fiind apoi oprit inexplicabil după evenimentele din Decembrie '89. Transpus telegenic ireproșabil de Dan Necșulea, spectacolul reprezintă o victorie de necontestat a valorii teatrului românesc, într-o epocă de constrângeri maxime ale artei spectacolului și o probă fără tăgadă că oamenii creatori din teatre au avut întotdeauna o privire lucidă despre realităţile din timpul regimului comunist. Pentru amatori, spectacolul poate fi vizionat online.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe