Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Regal de grafică

Viața Medicală
Paula ROMANESCU miercuri, 19 octombrie 2011
   Ar fi împlinit în luna august optzeci şi unu de ani. Nici pentru el timpul nu s-a dovedit răbdător. A traversat infernul nostru cel de toate zilele, cu o escală scurtă în purgatoriul care-i va fi fost adolescenţa, mutându-se pentru eternitate în paradisul artei. Se numea Marcel Chirnoagă.
   La Galeria Simeza din bd. Magheru 20, sub egida Uniunii Artiştilor Plastici din România a fost organizată expoziţia omagială a inegalabilului grafician – „Lăsaţi orice speranţă voi ce intraţi aici“ – ecou răvăşitor al Divinei Comedia pe care a lăsat-o omenirii marele florentin Dante Alighieri. Numai că ea, omenirea, ţine să repete iar şi iar drumul prin infernul tot mai agresiv, cu acelaşi popas scurtisim într-o copilărie–adolescenţă–tinereţe tot mai haotică, spre a se instala, finalmente, în singura realitate disponibilă (s-o mai numesc?). Cât despre Paradisul de-a pururi refuzat, poate doar marii făcători de frumos de pe Planeta Albastră vor fi având parte. Şi, când!?
   Regal de artă, expoziţia omagială Marcel Chirnoagă rămâne un reper al forţei raţiunii omeneşti de a se întrupa din lava talentului unor creatori de geniu, în fără de moarte memento: „Oameni, atenţie, pericol!“.
   Lucrările din ciclul „Divina Comedia“ răstălmăcite grafic de marele artist român sunt semnale izvorâte dintr-o adâncă luciditate vizând nebunia omenească – parte a bezmeticiei universale. Să fie întâmplătoare prezenţa cailor în mai toate reprezentările grafice marca Marcel Chirnoagă? Aceste splendide animale elegante şi cuminţi i-au fost aproape omului în toate rătăcirile – războaie, bătălii, turniruri – în toate strădaniile vieţuirii – munca pământului, transportul, călătoria, întrecerile sportive (singurele fără de prihană) – numai că el, omul, nu s-a dovedit a fi nici elegant (prin acte) nici cu minte înţeleaptă. De acolo Infernala Comedia, care este spectacolul lumilor. Marcel Chirnoagă artistul a uitat că se şi moare.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.