Newsflash
Cultură

Repercusiuni miocardice și coronariene în bolile cronice

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - nov. 1 2017
Repercusiuni miocardice și coronariene în bolile cronice
     La Editura Academiei Române a apărut recent un tratat care abordează o temă de mare actualitate, complexitate și perspectivă a unui domeniu de interes major – Repercusiuni miocardice și coronariene în bolile cronice. Bolile cardiovasculare se plasează pe primul loc printre cauzele de deces, și au o pondere mare în populația generală. Nicolae Baltă, profesor și membru emerit al Academiei de Științe Medicale, probabil nu peste multă vreme și al Academiei Române, își asumă o sarcină dificilă, dovadă originalitatea acestui tratat de aproape 450 de pagini.
     Împătimitul de studiu și lectură, inclusiv cel din domeniul medical de înaltă specialitate, îndată ce ia în mână o carte, pornește de la înfățișarea acesteia, impecabilă în cazul de față, de la copertă și până la calitatea tiparului. Apoi trece la conținut. Nicolae Baltă, prestigioasă personalitate a cardiologiei române, trece dincolo de limitele inerent înguste ale expunerii unei teme circumscrise și pătrunde cu remarcabilă competență în domeniile fiziopatologiei, biochimiei, geneticii, psihopatologiei, dar și ale bolii ca fenomen social cu repercusiuni ambivalente.
     Ne aflăm în fața unei opere de medicină integrativă și holistică, iar perspectivele care ni se oferă sunt deosebit de vaste. În această întreprindere ambițioasă, Nicolae Baltă își alătură paisprezece colaboratori care îl ajută, fără a știrbi din caracterul unitar al operei. Primele capitole, cele mai ample și consistente, în care autorul nu se mai consultă cu nimeni, trasează cadrul general și detaliile fiziologice, fiziopatologice și biochimice ale fibrei miocardice și vaselor coronariene. Se insistă asupra energogenezei inimii. Datele de ultrastructură, domeniu în care conaționalul nostru George Emil Palade a adus contribuții de seamă, sunt corelate cu cele de metabolism energetic mitocondrial, fără de care nu poate fi înțeleasă funcționalitatea normală și patologică a acestui țesut nobil. Autorul pornește de la concepte anatomoclinice și ajunge la analiza mecanismelor subtile ale stresului oxidativ în lumina celor mai recente descoperiri în acest domeniu. Apoi cristalizează conceptul miocardo-coronarian, precum și relația de întrepătrundere dintre bolile cronice și suferințele miocardo-coronariene, acesta fiind și titlul cărții de față.
     O astfel de abordare de largă perspectivă deschide căi terapeutice pe care medicina modernă nu va întârzia să pășească. Spațiul inerent restrâns al unei prezentări-invitație spre lectura cărții nu ne permite analiza tuturor celor 15 capitole, redactate prin colaborarea unor experți în specialitate. Un exemplu ar fi capitolul manifestărilor cardiovasculare în bolile endocrine (Corin Badiu), inima fiind implicată adesea preponderent în dereglările endocrine. Niciun alt aparat nu egalează în rezonanță pe cel cardiovascular în domeniul psihosomaticii, dar și al impactului factorului psihosocial. Sindromul Takotsubo (sindromul inimii zdrobite) apare ca o boală aparte, dar factorul psihosocial influențează profund orice alt tip de patologie cardiovasculară. Ioan Bradu Iamandescu se achită exemplar de sarcina prezentării acestor aspecte. Patologiei miocardo-coronariene în bolile genetice i se acordă un capitol aparte. Bolile neurologice, renale, pulmonare, hematologice beneficiază și ele de capitole distincte.
     Desigur, nicio monografie nu poate fi exhaustivă. Dacă îmi este permis, aș sugera pentru o viitoare ediție, neapărat necesară, un capitol de farmacopatologie (iatrogenie îndeosebi) și unul de neoangiogeneză, în care ar merita discutat pe scurt și un medicament pe nedrept mult subutilizat în raport cu valoarea sa: dipiridamolul, mergând de la biochimie până la ultrastructură.
     Cu toată paleta largă de autori, cartea își păstrează pe deplin unitatea, iar cu privire la stil, putem a spune că limpezimea și logica frazelor sunt de remarcat.

 

Nicolae Baltă – Repercusiuni miocardice și coronariene în boli cronice, Editura Academiei Române, 2017

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe