Newsflash
Cultură

Repere de noiembrie

de Anca FLOREA - nov. 20 2015
Repere de noiembrie
     Toamna continuă să aducă în întreaga țară noutăți și festivaluri muzicale. Unul a fost cel de la Constanța, care a marcat acum ediția cu numărul 41. Un moment deosebit și extrem de mult mediatizat în presa locală a fost întâlnirea cu tenorul Vasile Moldoveanu. Revenit în orașul natal după decenii, Moldoveanu a fost primit de oficiali și de public la Teatrul de operă și balet „Oleg Danovski“, într-un program care a propus pagini din „Fermecătoarea operetă“, interpretate de soliști îndrăgiți de la Opereta bucureșteană. Dacă recitalul anunțat în 31 octombrie s-a amânat pentru sfârșitul lunii noiembrie, concertul din 8 noiembrie l-a avut la pupitru pe baritonul Ionuț Pascu. Orchestra și corul teatrului, dar și soliști apreciați au abordat șlagăre care au colindat lumea în versiunea unor formații legendare. Sub genericul „Sufletul lumilor“, spectacolul din 13 noiembrie aduce cântece tradiționale japoneze și dansuri clasice din Țara Soarelui Răsare, apoi, în premieră, producția coregrafică „Enesciana“, semnată de Horațiu Checheș. A doua zi va răsuna muzica lui Piazzolla, urmată de farmecul romanței cu ecourile sale europene. Spectacolele și concertele se vor desfășura până la 28 noiembrie, când se va încheia festivalul.
     La Opera din Timișoara, evenimentele festivaliere din ediția a 60-a, începute în octombrie, se prelungesc prin concertul prezentat de Filarmonica din Sibiu în colaborare cu corul teatrului-gazdă, sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, punctul de rezistență fiind „Messa di Gloria“ de Puccini. Va urma „Turandot“ de același compozitor, apoi o gală de balet cu oaspeți de marcă. La 22 noiembrie, se va juca noua montare a operei „Norma“ de Bellini, în distribuție internațională, pentru ca la 29 noiembrie să se deruleze reprezentația cu „Nabucco“ de Verdi.
     La Opera din Brașov a debutat, la 31 octombrie, ediția a 13-a a Festivalului internațional de operă, operetă și balet, propunând o gală a tinerelor talente ale artei lirice, apoi, la 7 noiembrie, o gală a celor deja consacrați, cu soliști de la București sau Timișoara, dar și din SUA și Serbia. Sâmbătă, 14 noiembrie, este programată „Seara operetei maghiare“, susținută de soliști ai Operei Maghiare din Cluj, pentru ca la 21 noiembrie, publicul brașovean să se bucure de frumusețea baletului „Romeo și Julieta“, oferit de ansamblul Operei din Constanța. Finalul manifestărilor va aduce noua producție cu opera „Flautul fermecat“ de Mozart.
     La București se desfășoară „Opereta 65“, dorindu-se ca prin seria de manifestări anunțate să fie aniversat un teatru care s-a născut în urmă cu 65 de ani dar care, de fapt, nu mai există! Este o situație tristă și hilară în același timp, pentru că, din nefericire, o hotărâre aberantă a decis desființarea Teatrului Național de Operetă și preluarea sub administrarea Operei Naționale. În realitate a fost o fuziune-asimilare, deși acum are, măcar în principiu, un nou sediu și se numește Teatrul de operetă și musical „Ion Dacian“.
     Și atunci, ce se aniversează? Oricum, în acea „cutie“ lipsită total de acustica adecvată unor producții muzicale, dar și în foaierul care, după cum arată nu se poate numi așa, s-a programat un concert de gală, la 4 noiembrie. În seara următoare – o „Invitație la vals“ susținută de orchestra teatrului. Mult discutatul spectacol „Dolce Vita“ prezentat, în vară, la... Cimitirul Bellu, dovedind că organizatorii au un umor negru-macabru, acum a fost programat la 6 noiembrie. La 7 noiembrie, dată la care, în 1950, a luat ființă Opereta, acum desființată, s-a programat o altă gală, urmată de un concert de muzică religioasă, dar și o întâlnire a „tenorului Alfredo Pascu și invitații săi“ cu publicul fidel. La 12 noiembrie, a fost un recital de muzică românească, oferit de soprana Bianca Ionescu alături de pianistul Ștefan Doniga, urmând, la 17 noiembrie, un spectacol-lectură raportat la o partitură de Ernst Fazekas. A doua zi, „Musical Avenue“ – un foaier-hol-hală „pavat“ cu pagini abordate de tenorul Florin Budnaru și invitații săi, iar la 24 noiembrie un recital de muzică, poezie și dans.
     Cât despre Opera Națională, nu mai are spectacole în această perioadă, dar pregătește noua montare cu „Oedip“ de Enescu, într-o viziune cel puțin ciudată, propusă publicului la 20 noiembrie. A doua zi se dorește o gală a laureaților la concursul Grand Prix de l’Opera.
     Seri aniversare au fost și la Ateneu, unde la 7 noiembrie corul de copii „Symbol“, condus de Jean Lupu, a marcat un sfert de veac de activitate. Și la sala Radio, Corul Academic oferind, la 11 noiembrie, un concert festiv la 75 de ani de la înființare, de mulți ani dirijat de Dan-Mihai Goia. A urcat pe podium și corul de copii condus de Voicu Popescu și corala bărbătească „Te Deum laudamus“ și soliști precum soprana Ruxandra Urdăreanu sau tenorul Hector Lopez, violoncelistul Adrian Naidin și alți instrumentiști.
     Sunt doar câteva repere din agenda muzicală bogată și diversă a lunii noiembrie, din care melomanii au ce și de unde să aleagă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe