O situaţie tragicomică despre începuturile capitalismului românesc (nu că prezentul ar fi mai breaz…) este ingredientul unui film de succes ce atrage garantat spectatori. Ne povesteşte Despre oameni şi melci dna Ilinca Belciu.

"> Reţeta filmului cu succes de public - Viața Medicală
Cultură

Reţeta filmului cu succes de public

de Ilinca BELCIU - oct. 11 2012
Reţeta filmului cu succes de public

O situaţie tragicomică despre începuturile capitalismului românesc (nu că prezentul ar fi mai breaz…) este ingredientul unui film de succes ce atrage garantat spectatori. Ne povesteşte Despre oameni şi melci dna Ilinca Belciu.

În sfârşit un film românesc amuzant şi amărui în esenţă, dar nu suficient  încât să trezească râsul în hohote.

 

   Conectaţi pe Facebook sau la pas prin oraş, imposibil să nu vă fi intersectat cu materialele de promovare ale filmului Despre oameni şi melci. Fie că aţi întâlnit melcul pe trecerile de pietoni din centrul Bucureştiului, defilarea maşinilor Aro sau panourile publicitare care anunţă filmul în cinematografe, un lucru este sigur: avem de-a face cu una dintre cele mai intense campanii de promovare! Fără îndoială că filmul promite (şi deja confirmă) succes de public. Are suficiente ingrediente care să îl susţină: de la Monica Bârlădeanu şi Andi Vasluianu la Dorel Vişan, de la entuziasmul vădit exprimat după 1989, până la povestea angajaţilor uzinei Aro din Câmpulung Muscel, de la imaginea directorului dornic să scoată bani repede şi uşor, până la planul de salvare gândit de unul dintre muncitori (şef de sindicat), filmul lui Tudor Giurgiu e amuzant şi antrenant, propune o nouă viziune şi perspectivă a istoriei recente.
   Acţiunea se petrece în 1992, la Câmpulung Muscel, acolo unde, în mai puţin de o săptămână, fabrica de maşini Aro urmează a fi privatizată şi transformată într-o crescătorie de melci. Din cei 3.000 de angajaţi, doar 300 urmează să rămână în câmpul muncii. Scenariul semnat de Ionuţ Teianu a pornit de la o ştire publicată de agenţiile de presă, apoi a prins forma poveştii într-o perioadă mult mai naivă, aceea a anilor ’90, atunci când alte evenimente păreau să acapareze atenţia românilor săturaţi de comunism – concertul lui Michael Jackson e unul dintre elementele care focalizase întreaga atenţie a oamenilor. O situaţie tragicomică despre începuturile capitalismului românesc, o comedie nu banală, dar nici sclipitoare, mai degrabă naivă, cu multe glume uşoare despre primii ani, când, scăpaţi de comunism, românii credeau că respiră alt aer şi simt altfel libertatea. Oameni care visau să schimbe cu uşurinţă situaţia generală, care aveau puterea şi îndrăzneau să spere că lucrurile pot fi simplu de îndreptat. Pe de altă parte, este unul dintre pariurile ambiţioase ale producătorului şi distribuitorului de film în ceea ce priveşte filmul românesc demn să salveze imaginea cinematografiei naţionale – gri, depresivă, puternic ancorată în comunism. Primul week-end a fost unul de-a dreptul spectaculos: peste 13.000 de intrări, un record pentru România şi publicul de cinema devenit din ce în ce mai pretenţios şi comod.
   Filmul are umor şi urmăreşte personaje construite clasic – oameni normali, cu vise măreţe: de la George, căruia i s-ar fi potrivit mai degrabă Gică, având în vedere istoricul personal (un Andi Vasluianu cinstit, intuitiv, şmecheraş), în rolul şefului de sindicat, cel care mobilizează o întreagă fabrică spre Bucureşti pentru donarea de spermă, cu slăbiciunile sale pentru femei, în ciuda familiei şi responsabilităţii aferente, depăşit uneori de situaţie, care se ambiţionează să ducă până la capăt planurile sale. Nici Manuela (interpretată de Monica Bârlădeanu) nu e deloc mai prejos: dovedeşte deopotrivă candoare, sensibilitate, sinceritate – un personaj umanizat, cu slăbiciunile de rigoare ale unei tinere care visează să plece din ţară, sperând astfel să-şi facă un rost în viaţă. Desigur că străluceşte în comparaţie cu francezul Olivier, fiul celui care conduce celebra tranzacţie a uzinei – un personaj slab şi fără o motivaţie convingătoare, cu un rol de umplutură – pe care figura îl ajută substanţial în întreaga construcţie. Pe de altă parte, Dorel Vişan interpretează clasicul rol de lichea, practic de neclintit de la planul său machiavelic, fără a fi pedepsit în vreun fel. Scapă basma curată şi se amuză copios pe seama angajaţilor mobilizaţi de entuziastul şef de sindicat. Nici Andreea Bibiri în rolul soţiei lui George nu e deloc mai prejos: cu o construcţie liniară, un personaj limitat şi exasperat de atitudinea soţului, ea va fi cireaşa de pe tort a întregii construcţii. Adevărat, Despre oameni şi melci are o galerie impresionantă de personaje: nici cuplul Ovidiu CrişanAlina Berzunţeanu nu e deloc de neglijat, cu glumele clasice ale unei familii limitate şi modeste („astă seară lucrezi pentru export?“).
   Cu siguranţă, publicul adunat la cinematograf pentru a vedea filmul nu s-a simţit lezat în niciun fel de glumele ieftine şi mărunte. Un spec­tator pretenţios, care pretinde mai mult de la un film şi îşi doreşte să iasă din sală cu un sentiment de trăire intensă nu va fi pe deplin mulţumit. Desigur, meritul este colosal, iar faptul că un film românesc mobilizează în sfârşit atâţia oameni nu e deloc de neglijat. Într-o perioadă în care românii continuă să asalteze sălile de teatru şi mai puţin pe cele de cinema, jos pălăria în faţa echipei filmului Despre oameni şi melci. Un lucru este cert: atunci când bugetele de distribuţie şi promovare vor reprezenta măcar 5% din cel de producţie, vom putea vorbi de campanii insistente, care să ajungă la public. În fond, cităm din clasici: it’s all about the money!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe