Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Reuşita unui proiect

Viața Medicală
Anca FLOREA vineri, 23 august 2013
Timp de zece zile, la Cluj-Napoca s-a desfăşurat o nouă ediţie a proiectului „Oratorium“, organizat de Fundaţia „Jubilate“ din Oradea, coordonat de Kenneth Tucker. Muzicianul american, stabilit de ani buni la noi, s-a implicat în tot ce înseamnă selecţie, relaţie cu cei de aici şi din străinătate, repetiţii, cazare, mese, lucrând şi cu ansamblul coral, cântând şi la pian în recitaluri. L-a avut alături şi pe tenorul Ruben Mureşan, la fel de dăruit pentru muzică, pentru reuşita deplină a unei adevărate provocări; acesta a cântat şi în cor, s-a ocupat şi de aspecte pragmatice, asemeni lui Susan Strohschein, directoarea executivă al fundaţiei.
Lucrând cu „docenţii“ sosiţi din SUA sau din Europa, aducând experienţa lor îndelungată în orchestre cu tradiţie, cei aproape 150 de tineri din toată ţara au pregătit, pe lângă recitaluri, şi monumentalul Requiem german de Brahms, în repetiţii „duble“, solicitante şi pasionante totodată, cu americanul Delta David Gier la pupitru, reuşind performanţa de a se omogeniza, de a construi planuri expresive bine definite, contrastante dar echilibrate; momentele de izbucnire, cu accente terifiante, au alternat cu cele de reculegere adâncă, profund umană, într-o manieră apropiată versiunilor oferite, în timp, de ansambluri experimentate. Iar bucuria colaborării într-o astfel de „aventură“ s-a împlinit în bucuria succesului deosebit repurtat apoi în concertele oferite la Biserica Neagră din Braşov, la Biserica reformată „cu două turnuri“ din Cluj şi la Biserica romano-catolică din Oradea, unde un public extrem de numeros a ascultat cu încântare interpretarea conferită unei partituri dificile, dar de mare frumuseţe. Şi din nou a impresionat simplitatea elevată a rugii încărcate de sensuri, redată de soprana Georgeta Stoleriu, maestră recunoscută a genului, în timp ce foarte tânărul bariton american Will Hughes a etalat un glas calitativ (aproape tenoral) şi bine condus, aducând, în intervenţiile sale, incisivitatea cerută de text, rămânând însă în atmosfera generală; cei doi solişti s-au integrat în demersul artistic al cărui efect s-a amplificat în ambianţa lăcaşelor de rugă. Probabil că o parte din spectatori descoperea astfel muzica vocal-simfonică, lăsându-se cucerită de paginile a căror sobrietate şi anvergură înseamnă în primul rând introspecţie, invocare. Conţinutul ideatic al textului (cântat în germană), a fost simultan tradus, în română şi maghiară, pe două panouri, tocmai pentru a fi înţeles în semnificaţiile sale adânci.
   Efortul, oboseala, sutele de kilometri parcurşi dintr-un loc în altul, intensa implicare a celor cu experienţă şi a tinerilor deopotrivă au fost din plin răsplătite de faptul că, în doar câteva zile, au reuşit să realizeze, la cote valorice deosebite, o asemenea lucrare complexă – şi prin scriitură, dar mai ales prin dificultatea de a reda spiritul fiecărui moment, expresivitatea cuprinsă în sunet şi cuvânt, făcând ascultătorii să vibreze. Şi trebuie subliniat faptul că emoţia interpreţilor s-a transmis şi în public, aşa încât, la final, liniştea care s-a lăsat a devenit elocventă pentru impactul puternic şi deci pentru reuşita celui mai amplu proiect realizat până acum sub genericul „Oratorium“. Iar faptul că s-a creat o aşteptare şi din partea publicului, şi din partea întregului ansamblu, este cea mai bună dovadă că… deja trebuie gândit noul proiect al ediţiei viitoare. Poate Elias de Mendelssohn-Bartholdy? Ar fi o propunere extrem de tentantă pentru toată lumea.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.