Newsflash
Cultură

Revelația toamnei

de Horia Ghibuțiu - dec. 4 2020
Revelația toamnei

„Gambitul Damei”, miniseria de pe Netflix creată de Scott Frank și Allan Scott și bazată pe romanul omonim din 1983 al lui Walter Tevis, e revelaţia toamnei: a debutat în trombă, la sfârșitul lunii octombrie, și a ajuns pe locul 1 în top 10 în peste 20 de ţări, printre care și România.

merlin_Netflix

Criticii de film au tot încercat să-și explice preţuirea de care se bucură un serial care are în prim-plan nespectaculosul șah. Dar succesul mondial al producţiei despre puterea minţii și despre adicţii, într-un an în care a șaptea artă s-a mutat la domiciliul publicului, se bazează pe mult mai multe detalii decât cele legate de sportul de pe tabla cu pătrăţele.

        Întâi de toate, serialul aduce la cadru mituri mai mult sau mai puţin moderne, dar universal valabile: o orfană din Lexington, Kentucky, va fi încoronată ca regină după ce va ajunge să călătorească în toată lumea și să-i bată pe bărbaţi într-o disciplină socotită a lor și numai a lor. Practic, o poveste de succes care validează emanciparea și independenţa feminină.

        În treacăt fie spus, serialul bifează și o parabolă politică – războiul rece care s-a desfășurat și pe tabla de șah și e inutil să ne întrebăm cine a câștigat. În același timp, miniseria dărâmă și mitul industriei, potrivit căruia doar vedetele fac audienţă: „Gambitul Damei” pariază și câștigă pe actori puţin cunoscuţi, dintre care se distinge Anya Taylor-Joy, indubitabil un star în devenire, care seduce prin expresivitate.

Atribute seducătoare

        Într-o secvenţă din serial, Beth Harmon e solicitată de revista „Life” să dea o replică „juicy” pe seama faptului că o fată a ajuns să-i înfrunte pe bărbaţi. Iar tânăra șahistă răspunde: „Șahul nu e doar despre competitivitate. Șahul poate fi și frumos”. Aici se găsește unul dintre principalele atribute seductive ale serialului.

        Dincolo de poveste, de soarta de basm a personajului, „Gambitul Damei” seduce prin frumuseţe. Iar în lumea filmului, când spui frumuseţe, spui modă: urmărim în cele șapte părţi ale miniseriei și lungul drum al unui stil vestimentar care a plecat de la rochiţele vetuste și sărăcăcioase ale protagonistei din Kentucky și a ajuns la splendidele pardesie purtate la Moscova.

        Serialul revitalizează tendinţele anilor ’60 și readuce la modă rochiile scurte, gulerașul de școlăriţă, pendularea între alb și negru, inspirată, firește, de jocul de șah. Ceea ce conferă însă o stringentă actualitate serialului apărut în pandemie, de-a lungul căreia comunicarea se desfășoară mai cu seamă prin intermediul apelurilor video, ceea ce ne-a făcut să ne vedem de la brâu în sus, e încadrarea personajului principal: costumierii au fost extrem de atenţi cu hainele vizibile în principal deasupra tablei de șah.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe