Cine-ar fi crezut că, în epoca blockbusterelor 3D, poţi cunoaşte succesul cu un film mut şi alb-negru? Despre Artistul, un omagiu dulce-amar adus începuturilor cinematografiei, în articolul semnat de dna Ilinca Belciu, la rubrica Ecran.

 "> Reverenţă înaintea filmului mut - Viața Medicală
Cultură

Reverenţă înaintea filmului mut

de Ilinca BELCIU - feb. 14 2012
Reverenţă înaintea filmului mut

Cine-ar fi crezut că, în epoca blockbusterelor 3D, poţi cunoaşte succesul cu un film mut şi alb-negru? Despre Artistul, un omagiu dulce-amar adus începuturilor cinematografiei, în articolul semnat de dna Ilinca Belciu, la rubrica Ecran.

 

Epoca de Aur a cinematografului mut:
alb-negru, emoţionant, delicat
   Începuturile cinematografiei au o poezie şi o emoţie cu totul aparte, cum de altfel fiecare trecere într-un alt capitol al existenţei şi manifestării sale constituie o nouă etapă, un pas înainte, nevoia continuă de a te redefini. Mai greu în zilele noastre să ai răbdarea necesară pentru vizionarea unui film mut. Ce reuşeşte Michel Hazanavicius prin filmul său The Artist este unul dintre cele mai frumoase poeme în imagini, plin de graţie şi compasiune, demonstrând nevoia de schimbare, care a funcţionat de când e lumea. Regizorul se concentrează asupra unuia dintre cei mai cunoscuţi actori de teatru mut – George Valentin – interpretat cu o eleganţă aparte de Jean Dujardin (o frumoasă trimitere, de altfel, la binecunoscutul Rudolf Valentino), schiţând în acest mod destinul tragic al starurilor de cinema mut odată cu trecerea la sonor. Un moment decisiv/culminant pentru cinematografie, atunci când spectatorii aveau posibilitatea să vadă altfel filmele, dar mai ales să cunoască şi să descopere figuri noi ce urmau să facă istorie.
   Un film mut, alb-negru, realizat în anii 2000 poate suna academic sau de-a dreptul nebunesc. Asta ca să nu uit de reacţia publicului irlandez – după vizionarea filmului mai mulţi spectatori s-au întors la casa de bilete pentru a-şi cere banii înapoi, neştiind că au plătit pentru un film alb-negru şi mut pe deasupra! Da, acest gen de reacţii sunt într-adevăr extrem de periculoase atunci când vine vorba de audienţă. Dar, cu toate riscurile asumate, Artistul este o poveste care readuce în prim-plan pionieratul în ale sonorului, dramele stârnite în rândul actorilor, nevoia de reinventare a sinelui, precum şi adaptarea la noile cerinţe ale pieţei.
   Artistuleste o frumoasă meditaţie cu trimiteri spre opere cinematografice celebre, realizat de un om cu adevărat pasionat de film, care îşi dă întreaga măsură în realizarea fiecărei secvenţe. Iar mai presus de orice, nu doar regizoral vorbind, dar analizând prestaţia actorilor, înţelegi de abia acum cât de exagerat trebuia să fie jocul acestora spre a trece dincolo de ecran, spre a ficitiţi. Mai mult de atât, Hazanavicius aduce un omagiu clasicilor, stilului hollywoodian încărcat de splendoare şi miraj, iar maniera regizorală contribuie la realism şi autenticitate prin elemente discrete, subtile, energice, prin muzică şi valuri de emoţii. Doar câteva elemente care vă vor stârni curiozitatea: introducerea temei muzicale din Vertigo-ul hitchcockian (la suprapunerea imaginii lui George peste celebrul frac dus la amanet şi expus în vitrină), precum şi stilul montajului secvenţelor de familie ce trimit direct spre Cetăţeanul Kane al lui Orson Welles, elementele din tablourile lui Magritte (demonstraţia de dans a lui Peppy Miller de pe platoul de filmare, detaliul de picioare elegante care dansează vioi), cum de altfel scena de la micul dejun în care George comunică extrem de bine cu Jack Russell terrierul pare ruptă din filmele lui Charlie Chaplin – frişca de pe nasul lui George şi jocul căţelului fac deliciul secvenţei.
   Elementele tragice nu lipsesc: George e abandonat de studioul de film în favoarea figurilor noi şi mai ales a începătoarei Peppy Miller (care, spre ironia sorţii, s-a apucat de cinema în speranţa că vor juca împreună). Astfel se declanşează drama: cu greu accepţi respingerea şi căderea bruscă în umbră şi anonimat. Ca dovadă, în ciuda faptului că se ambiţionează să facă în continuare film, ceea ce regizează, produce, interpretează continuă să rămână cu mult în urma noii tehnologii. Iar simpla coincidenţă a datelor de lansare (atât pentru filmul sonor, cât şi pentru filmul său) demonstrează, în fond, cum anumite lucruri, să le numim detalii într-ale distribuţiei de film, sunt legi nescrise încă de la începuturile cinematografiei. Desigur că noutatea stârneşte mai mult interes, bineînţeles că adună mult mai mulţi spectatori, iar drama celui care odinioară cucerea publicul prin zâmbetul său mut dar larg şi strălucitor se adânceşte.
   Hazanavicius radiografiază cu emoţie şi melancolie permanenta şi necesara nevoie de reinventare a cinematografiei spre a oferi publicului noutatea, spre a-l ţine aproape. Odată ce sonorul ameninţă lumea filmului mut, regizorul introduce câteva elemente în coloana sonoră care vor accentua de fapt panica şi coşmarurile lui George. Zgomotul paharului, lătratul câinelui, râsul teriiant al dansatoarei sunt elemente care accentuează drama fostei legende. Iar Hazanavicius se foloseşte de fapt de limbajul filmului sonor pentru a puncta dramatismul.
   Câştigător al premiului pentru cel mai bun actor la Cannes 2011, cu trei nominalizări transformate în premii la Globurile de Aur şi cu zece nominalizări la Oscaruri,Artistul face senzaţie. Şi este, cu adevărat, unul dintre filmele speciale ce demonstrează cu eleganţă dragostea pentru cinema.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe