Newsflash
Cultură

Riscuri psihosociale

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 14 2012
Riscuri psihosociale
   „Poetul. Un donator de sânge la spitalul cuvintelor“ – definiţia dată de Lucian Blaga este unul din multele exemple de împrumuturi în limbajul literar din cel medical, cuprinse în articolul semnat de dr. Constantin Bogdan, în revista Maramureşul medical, numărul din septembrie 2012.
   În condiţiile în care sectorul sanitar este subfinanţat, dr. Vasile Daraban discută, cu exemple concrete, întâlnite în practică, despre polipragmazie, exces de zel şi… ineficienţă sanitară. Tratamentul durerii în cancer este abordat de dr. Mihaela Leşe, care „demontează“ miturile ce alimentează teama de a prescrie opioide.
   Ing. Marian Novosivschei trece în revistă riscurile psihosociale emergente pentru securitatea şi sănătatea în muncă: contracte de muncă nesigure în contextul unei pieţe a muncii instabile; vulnerabilitatea crescută a lucrătorilor în contextul globalizării; noi forme de contracte de muncă; sentimentul lipsei de siguranţă a locului de muncă; forţa de muncă înaintată în vârstă; programe de lucru prelungit; intensificarea muncii; producţie şi externalizare competitive; experimente emoţionale la locul de muncă; un echilibru necorespunzător între viaţa profesională şi cea privată. Morbiditatea profesională prin intoxicaţii în judeţul Maramureş între anii 1972 şi 2011 a fost analizată de dr. Dorin G. Triff şi dr. Felix Marian. Autorii au constatat că incidenţa crescută a bolilor profesionale în acest judeţ e datorată în principal industriilor minieră şi metalurgică. Principala boală profesională prin intoxicaţii declarată este saturnismul cronic. Lucrătorii cu intoxicaţii cronice cu Pb şi As necesită urmărirea în timp, cunoscut fiind efectul metagen al acestor substanţe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe