Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Rolul nutriţiei în prevenirea bolilor cardiovasculare

Viața Medicală
Dr. Doina MIERE vineri, 2 noiembrie 2018
Apariţia lucrării „Rolul nutriţiei în prevenirea bolilor cardiovasculare” vine în întâmpinarea specialiștilor practicieni interesaţi de sănătatea cardiovasculară – medici specialişti cardiologi, medici de familie, dieteticieni, farmaciști, oferindu-le într-un volum bine sistematizat, cele mai importante aspecte privind corelaţia dintre nutriţie și sănătatea cardiovasculară. În egală măsură, lucrarea se adresează studenţilor și rezidenţilor de la programele de studii care pregătesc acești specialiști. Cartea reprezintă o sursă de documentare didactică excepţională și este primul material editat în limba română care reunește practic întreaga interrelaţie dintre stil de viaţă, aliment, nutriţie și sănătatea cardiovasculară.
Aspectele de nutriţie sunt prezentate temeinic, complex și sistematic, începând cu aspecte de bazele nutriţiei – cunoașterea nutrienţilor, digestia și absorbţia acestora, rolul lor în organismul uman – și continuând cu prezentarea etapelor de tranziţie nutriţională și corelarea acestora cu apariţia bolilor cardiovasculare, precum și evidenţierea factorilor de risc de natură nutriţională și de stil de viaţă implicaţi în dezvoltarea patologiei cardiovasculare.
În lucrare sunt trecute în revistă grupele de alimente și implicaţiile lor în prevenirea bolilor cardiovasculare, modele dietetice inclusiv dieta cardioprotectivă, condiţii de eficientizare a intervenţiei dietetice, planificarea dietei, informaţii privind unele tehnici de preparare a alimentelor, aspecte privind posibile interacţiuni între alimente și substanţe medicamentoase utilizate în tratarea afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea sunt prezentate intervenţii cognitiv-comportamentale pentru modificarea comportamentului alimentar la pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare.
În lucrare sunt prezentate principalele grupe de compuși polifenolici, efectele biologice ale acestora, cu accentul pe efectul cardioprotector și aspecte privind importanţa aportului dietetic al acestora. În alcătuirea unor diete cu efect cardioprotector un loc important îl ocupă alimentele funcţionale, precum probioticele şi prebioticele. Ca o soluţie de corecţie a deficienţelor nutriţionale sunt prezentate informaţii cu privire la suplimentele alimentare recomandate cel mai frecvent în aceste patologii. Sunt relevate și aspecte de etică cu privire la importanţa nutriţiei în cazul pacienţilor cu risc cardiovascular.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.