Cele mai multe romane se citesc în perioada de vacanţă: bărbaţii citesc mai mult romane cu suspans, iar femeile citesc cu precădere romane „de dragoste“ (cu variante de la poveşti romanţate la genurile mai erotice cu suspans paranormal, medical, religios, latino-american, homosexualitate…). Oferta de pe piaţă este imensă şi în unele ţări vestice romanele „de dragoste“ reprezintă mai mult de jumătate din ceea ce se publică în genul ficţiune. Din anchete se ştie că adevăraţii fani ai acestui gen citesc în jur de 30 de asemenea romane pe lună… Multe din romane oferă clişee de genul: o femeie întâlneşte un (super)bărbat căruia îi cade repede în braţe, viaţa sexuală este intensă şi cu orgasme multiple şi se soldează în scurt timp cu gravidităţi fericite şi cu naşterea mai multor copii, care nu fac decât să întărească relaţia dintre parteneri. (...)  "> Romanele de dragoste şi viaţa sexuală - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Romanele de dragoste şi viaţa sexuală

Romanele de dragoste şi viaţa sexuală

   Cele mai multe romane se citesc în perioada de vacanţă: bărbaţii citesc mai mult romane cu suspans, iar femeile citesc cu precădere romane „de dragoste“ (cu variante de la poveşti romanţate la genurile mai erotice cu suspans paranormal, medical, religios, latino-american, homosexualitate…). Oferta de pe piaţă este imensă şi în unele ţări vestice romanele „de dragoste“ reprezintă mai mult de jumătate din ceea ce se publică în genul ficţiune. Din anchete se ştie că adevăraţii fani ai acestui gen citesc în jur de 30 de asemenea romane pe lună… Multe din romane oferă clişee de genul: o femeie întâlneşte un (super)bărbat căruia îi cade repede în braţe, viaţa sexuală este intensă şi cu orgasme multiple şi se soldează în scurt timp cu gravidităţi fericite şi cu naşterea mai multor copii, care nu fac decât să întărească relaţia dintre parteneri. (...)
 

   Cele mai multe romane se citesc în perioada de vacanţă: bărbaţii citesc mai mult romane cu suspans, iar femeile citesc cu precădere romane „de dragoste“ (cu variante de la poveşti romanţate la genurile mai erotice cu suspans paranormal, medical, religios, latino-american, homosexualitate…). Oferta de pe piaţă este imensă şi în unele ţări vestice romanele „de dragoste“ reprezintă mai mult de jumătate din ceea ce se publică în genul ficţiune. Din anchete se ştie că adevăraţii fani ai acestui gen citesc în jur de 30 de asemenea romane pe lună… Multe din romane oferă clişee de genul: o femeie întâlneşte un (super)bărbat căruia îi cade repede în braţe, viaţa sexuală este intensă şi cu orgasme multiple şi se soldează în scurt timp cu gravidităţi fericite şi cu naşterea mai multor copii, care nu fac decât să întărească relaţia dintre parteneri.
   Susan Qilliam, sexolog şi publicist, a îndrăznit să afirme într-un articol publicat în J Fam Plann Reprod Health Care (2011;37) că acestea ar avea un impact negativ asupra vieţii sexuale a femeilor. Afirmaţiile ei se bazează pe experienţa dobândită în camerele de consultaţie ale clinicilor de sexologie/planning familial. Astfel, pacientele care s-au prezentat la consultaţie ştiu mult mai multe despre viaţa sexuală din romanele citite decât din pliantele şi campaniile de educaţie ale clinicilor. Pe lângă faptul că scenele sexuale din acest gen de romane sunt irelevante sau chiar prost scrise, ele dau şi multe exemple negative. Astfel, în romanele „de dragoste“ prezervativul se foloseşte doar în proporţie de 11,5%, iar eroina respinge folosirea lui pentru a şterge barierele dintre ea şi partener. Din interviurile cu femeile care citesc frecvent romane „de dragoste“ a reieşit că ele acceptă mai greu folosirea prezervativului ca mijloc de contracepţie decât femeile care nu citesc frecvent astfel de romane. Pe lângă aceasta, ele se simt mai puternice şi, ca în romane, libere să facă sex oricând, oriunde şi oricum. Ele descriu fără prea multe reţineri viaţa sexuală reală către terţi. În jur de 75% din cititoarele frecvente de romane „de dragoste“ au declarat că au fost încurajate din ce au citit să aibă mai mult sex şi de o manieră mai aventuroasă şi mai experimentală decât până atunci. Pe scurt, romanele de dragoste ar tulbura viaţa sexuală a cititoarelor frecvente şi le-ar împiedica să vadă realitatea – şi anume că pierderea virginităţii este un proces dureros, că penetraţia nu se asociază întotdeauna cu orgasmul, că a avea un copil este în practică şi un factor de stres care conduce de multe ori la răcirea relaţiei sexuale dintre parteneri etc.
   Romanele „de dragoste“ sunt astăzi considerate o formă de emancipare sexuală şi nu toate dau exemple negative. Dar, aşa cum se poate afirma şi despre multe alte fenomene ale vieţii moderne, nici de această dată nu poate trece neobservat impactul nu întotdeauna benefic al emancipării prost înţelese.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe