Newsflash
Cultură

S-a stins o flacără

de Anca FLOREA - aug. 27 2012
S-a stins o flacără
   Scriam, în articolul trecut, că pianista Mihaela Ursuleasa urma să concerteze la Ateneu, apoi la Berlin, în compania Orchestrei Române de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal, fără să ştiu, la acel moment, că tânăra solistă va anula orice contract, acuzând o stare de sănătate precară. S-a auzit apoi că s-ar fi dus la un spital din Viena, doar pentru un consult, apoi, exact când melomanii aşteptau să o aplaude pe podium, a venit ca un trăsnet vestea că îndrăgita interpretă s-a stins din viaţă subit, înainte de a împlini 34 de ani. S-a anunţat că a fost vorba de o hemoragie, apoi de un anevrism cerebral, apoi de o comoţie… Ştirile despre locul unde s-a petrecut tragedia au fost, de asemenea, contra­dictorii, pentru că iniţial s-a comunicat faptul că primul anunţ ar fi fost făcut de renumitul dirijor Paarvo Jarvi, apoi că impresara sa ar fi găsit-o dimineaţa, acasă, fără viaţă, deşi locuia împreună cu mama şi fiica sa, apoi că s-a stins într-o cameră de hotel din Viena… Iar poliţia austriacă a comunicat că, evident, exclude ipoteza sinuciderii sau a crimei.
   Am aflat, la scurt timp, că situaţia financiară a familiei nu permitea nici aducerea în ţară a trupului ei neînsufleţit, nici chiar înmormântarea, pentru că nu avea un loc de veci. În aceste condiţii dramatice, mama sa (unii spun că… impresara) a dorit o chetă pentru strângerea sumei necesare, apelând la cei care au cunoscut-o, dar prim-ministrul Victor Ponta, transmiţând condoleanţe, a precizat că va asigura aducerea ei la Bucureşti şi înhumarea la Cimitirul Bellu, deşi Mihaela s-a născut la Braşov. Deja au început să sosească mesaje prin care cei din oraşul său natal încearcă să strângă donaţii în vederea parastasului de 40 de zile, ce va avea loc acolo, la 8 septembrie…
   Cred că pot spune că s-a stins o flacără. Pentru că era, de când o ştiu, deci din copilărie, când a apărut pe scena bucureşteană pentru prima oară, ca o explozie de vitalitate, de pasiune şi tempe­rament, trăind cu ardenţă fiecare frază pe care o cânta, sărind, pur şi simplu, de pe scaun în momentele de maximă vir­tuozitate pe claviatură. Nimeni nu va uita Concertul nr. 3 de Beethoven, interpretat uluitor, la doar 9 ani, alături de Orchestra Radio dirijată de Iosif Conta, apoi concertele de Mozart sau de Prokofiev, mai târziu de Rahmaninov, interpretate şi sub cupola Ateneului, în com­pania Filarmonicii, colaborând adesea cu dirijorul Horia Andreescu, aşa cum s-a petrecut şi în 7 iunie, când, în aceeaşi „formulă“, a stârnit ovaţii la finalul Concertului nr. 2 de Chopin, pe care, aşa cum menţionam la acea vreme, ar fi trebuit să-l reia şi două seri mai târziu, dar starea ei de sănătate nu i-a mai permis să mai urce pe scenă. Deşi venise salvarea, am aflat că a rămas în cabină, dar zvonurile despre un eventual diagnostic erau confuze, aşa încât doar câţiva apropiaţi ştiu cauza reală a deteriorării stării sale.
   Existenţa sa a cunoscut suişuri şi coborâşuri, viaţa personală fiind puternic marcată de probleme şi necazuri, ceea ce, probabil, fie şi subconştient, au afectat-o în plan psihic, dar naşterea fetiţei a însemnat, după cum spunea chiar ea, o împlinire şi o echilibrare incredibilă.
   Ştirea dispariţiei Mihaelei Ursuleasa a făcut imediat înconjurul lumii, păstrându-se un moment de reculegere şi la Berlin, în seara concertului la care, pentru prima oară, a lipsit, dar şi la Braşov, unde era aşteptată să cânte şi în cadrul Festivalului de jazz, şi la Academia din Sighişoara unde, în 2009, susţinuse un superb recital în care descopeream că s-a maturizat în ce priveşte abordarea partiturilor, deşi rămăsese la fel de copilăroasă, expansivă, veselă şi gata de escapade pe dealuri. Printr-o teribilă coincidenţă, vestea a venit chiar în ziua în care acel festival propunea… un recital de pian, astfel încât Viniciu Moroianu, înainte de a cânta minunat opusuri de Beethoven şi Debussy, a rostit câteva cuvinte despre Mihaela, în memoria căreia a interpretat Coralul de Bach-Busoni, întreaga sală ridicându-se apoi în picioare pentru a se reculege.
   Este greu să vorbim despre ea la timpul trecut, dar imaginea pe care o voi păstra în suflet este cea a unui copil mare, bucurând-se din orice, dar cu o structură de adevărat artist, uşor boemă, dar dăruită cu toată fiinţa muzicii pe care o cânta. Începuse chiar să predea – o scurtă perioadă a fost profesor la Viena şi la Basel –, iar la Sighişoara era încântată (din nou ca o adolescentă) de modul în care se înţelegea şi lucra cu tinerii veniţi pentru master-class, aceştia fiind de-a dreptul cuceriţi de farmecul ei, de naturaleţea cu care le devoala „secretele“ tehnice şi interpretative, într-o perpetuă joacă… serioasă.
   Va rămâne o imagine luminoasă, zâmbitoare, un talent ieşit din comun, mulţi îşi vor aminti de impactul extraordinar al debutului său, după anii de pregătire asiduă sub îndrumarea profesoarei Stela Drăgulin, care a format-o, a crescut-o şi apoi a prezentat-o celebrului dirijor Claudio Abbado, astfel încât, la doar 14 ani, cu dispensă de vârstă, să poată deveni studentă la Academia din Viena, unde s-a stabilit, câştigând ulterior Concursul „Clara Haskil“ în Elveţia, concertând în ţară şi în lume, peste tot îndrăgită şi apreciată. Cred că, pe lângă performanţa sa pianistică, în memoria afectivă a tuturor, Mihaela Ursuleasa va fi păstrată cu drag ca o tânără dezinvoltă, plăcută tuturor celor din jur, aşa cum puţin reuşesc într-o viaţă.
   A plecat dintre noi teribil de devreme, dar poate că undeva, acolo sus, continuă să zâmbească şi să cânte…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe