Newsflash
Cultură

Să călătorim cu Iser

de Paula ROMANESCU - iun. 25 2021
Să călătorim cu Iser

MNAR găzduiește, până în toamnă, o expoziţie dedicată pictorului și graficianului Iosif Iser.

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) ne invită la o călătorie împreună cu Iosif Iser (1881-1958). Asta, nu doar fiindcă se împlinesc 140 de ani de la nașterea artistului, ci și pentru a ne reînvăţa să recunoaștem chipul lumii transpus în culoare, cu lungi popasuri prin Balcicul de poveste, înnobilat de o regină la a cărei „curte” se adunau artiștii români prin anii ’20-’30 dintre cele două orori mondiale cu numele de Război.

De acolo se ajunge ușor până la Saint Malo, Bosfor, Mangalia, Constanţa, ori prin cochete orășele din Spania, atât de pitorești că „nu-ţi mai trebuie niciun muzeu”, cum declara pictorul, care se socotea el însuși pasăre în căutare de cuib, într-un peisaj din care omul poate lipsi fără să i se simtă urma umbrei. Oare?

iosif-iser-peisaj-din-provence
Iosif Iser - Peisaj din Provence

Cred că artistul lasă omului loc privilegiat: nu în peisajul prins într-o ramă, ci în faţa acestuia, liber, fericit, beat de culoare, pentru că excelentul desenator și deloc pictor (cum era socotit de confraţii săi), devenise prin influenţa picturii franceze, al cărui „membru corespondent” se considera, un strălucit acuarelist, un expresionist dedulcit la fovism, un romantic traducător al legănătoarelor valuri de mare în transparenţe care-și caută alcătuire și ecou în chiar ochiul privitorului.

        Plecat din Pitești ca să se școlească întru artă prin Europa, la München, mai întâi, unde ar fi trebuit să facă studii de arhitectură (pentru care a constatat el repede că nu era făcut!), apoi în Orașul-Luminilor, unde a urmat adevărate studii academice de artă, pentru Iosif Iser culoarea era un proces dramatic între privitor și lumea dinafară. O ilustrează nu doar în peisaje, ci și în odaliscele și arlechinii săi, modele care nu mai lasă loc peisajului, acoperind întreg spaţiul pânzei cu o lume care ţine de Dobrogea noastră sub jar de soare.

Iser, Tătăroaica
Iosif Iser - Tătăroaică

        Din primăvară până-n toamnă, anul 2021 ne îmbie să refacem Călătoriile lui Iser, parcurgând, și fără pașaport de vaccinare, ţinuturile pe care artistul ni le-a lăsat moștenire – tezaur de culoare păstrat la MNAR, la care se adaugă alte piese adunate de prin colecţii particulare și aduse aici laolaltă, întru bucuria noastră.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe