Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Sănătate prin muzică

Viața Medicală
Anca FLOREA vineri, 22 aprilie 2016
     De un sfert de veac, Ziua mondială a sănătății este marcată, la noi, și printr-un concert extraordinar susținut de Orchestra medicilor „Ermil Nichifor“, moment onorat și anul acesta așa cum se cuvine, cu Iosif-Ion Prunner la pupitru, propunând secvențe celebre din opere.
     După introducerea făcută de Carmen Munteanu, care a subliniat faptul că anul acesta tema manifestărilor dedicate Zilei mondiale a sănătății se referă la diabetul zaharat, citind totodată mesajul ministrului sănătății, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, au vorbit Casandra Butu, reprezentantul Organizației mondiale a sănătății, și acad. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale.
     A urmat prof. dr. Mircea Penescu, deopotrivă concertmaestru al orchestrei „în halate albe“, care s-a referit la Fundația „Medicina și muzica“ pe care a fondat-o în urmă cu 25 de ani și care se implică în toate activitățile ansamblului muzical, precizând faptul că soliștii din acea seară sunt tineri descoperiți și promovați în concertele medicilor încă din vremea când erau studenți, cântând acum și pe scene din străinătate.
     I-am (re)ascultat astfel pe cei doi – soprana Iulia Micu în arii din „Vecerniile siciliene“ de Verdi sau „Sylvia“ de Kálmán, și pe tenorul Ionuț Hotea în „Faust“ de Gounod și „Italianca în Alger“ de Rossini –, aplaudați și în duete din „Cosi fan tutte“ de Mozart, „Boema“ de Puccini sau „Rigoletto“ de Verdi. Am remarcat în evoluția tenorului o acumulare în privința expresiei și a manierei de abordare a stilurilor diverse, desigur ca urmare a lucrului cu dirijori de cotă, alături de parteneri importanți din lumea operei, cu care a cântat la Staatsoper Viena, Zürich, Monte Carlo sau Paris, dar și la Wiesbaden, unde este angajat. Rămân însă deficiențele de ordin tehnic, „trădate“ și de riscul de ratare a unor acute, deși, paradoxal, tocmai acestea constituie punctul său forte, ceea ce s-a vădit din plin în special în aria de Rossini, extrem de dificilă și solicitantă.
     Desigur, potențialul ambilor soliști, calitatea timbrală și datele naturale, precum și prezența scenică atractivă, au cucerit din nou aplauze entuziaste, orchestra acompaniindu-i cu atenție într-un repertoriu care, în parte, era nou și deci necesita un plus de concentrare.
     Paginile vocale au alternat cu uverturi la operele „Italianca în Alger“ de Rossini și „Nunta lui Figaro“ de Mozart, pentru ca în partea a doua a serii să ascultăm uvertura „Hebridele“ de Mendelssohn-Bartholdy și poemul simfonic „Preludiile“ de Liszt, reliefându-se acele partituri care au figurat, de-a lungul timpului, în structurile de concert, mult mai conturate sub toate aspectele. Orchestra a sunat dens și strălucitor, cu un plus de siguranță și aplomb.
     Programul s-a încheiat „în forță“, spre încântarea celor aflați în sală, care au apreciat și frumusețea muzicii și plăcerea cu care s-a cântat și performanțele unui ansamblu care, din 1954, este o prezență constantă în viața noastră muzicală. Deși s-a aplaudat în picioare, de această dată nu s-a acordat un bis, spre dezamăgirea invitaților și melomanilor care și-ar fi dorit să se prelungească întâlnirea cu marea creație universală și cu medicii instrumentiști ce alcătuiesc Orchestra „Ermil Nichifor“, împătimiți iubitori ai artei sunetelor, trăind întotdeauna bucuria de a cânta pentru public și pentru ei înșiși.
     De Ziua mondială a sănătății, prin programul ales și prin implicarea cu care au evoluat toți cei aflați pe podium, s-a dovedit, încă o dată, că meloterapia ne face bine tuturor.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.