Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Sănătatea pacientului este deasupra dogmelor

Viața Medicală
Dr. Al. TRIFAN miercuri, 7 martie 2012
   Le GÉnÉraliste, săptămânalul belgian rezervat corpului medical, este o sursă de informaţie extrem de utilă pentru practica profesiei. Astfel, în nr. 1039, ne întâlnim cu situaţia: Când inima îneacă plămânii! Edemul pulmonar din insuficienţa cardiacă este un eveniment patologic observat şi tratat încă de pe vremea lui Laenec. Încărcarea cu lichid a alveolelor pulmonare era, la vremea aceea, combătută prin sângerare sau prelevare de sânge, care, într-un mod mecanicist hemodinamic, dorea să scadă masa sanguină în exces. Desigur, este util ca orice medic să ştie să recunoasă şi să trateze în urgenţă insuficienţa cardiacă acută, dar ilustraţia articolului este furnizată de o fotografie a unui medic care ascultă cu stetoscopul biauricular inima unei bătrâne. Aşa făcea şi Laenec, numai că el avea un stetoscop rigid care îi permitea să perceapă ralurile umede răspândite pe toată aria pulmonară. Legenda ilustraţiei sună astfel: „La un subiect în vârstă, sibilantele domină auscultaţia şi nu trebuie confundate cu astmul“. Dar suntem calmi şi nu le confundăm deloc, mai ales că sibilantele sunt raluri bronşice şi nu reflectă încărcarea lichidiană a parenchimului pulmonar… (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.