Newsflash
Cultură

Săptămâna festivalurilor

de Dr. Raluca BULEA - sept. 23 2022
Săptămâna festivalurilor

La început de toamnă, instituţiile de cultură își reiau activitatea într-un ritm intens, invitând publicul la o multitudine de evenimente, reunite uneori în agenda unor manifestări complexe care au deja tradiţie.

Zilele Muzeului Ţăranului Român (MŢR), ajunse la cea de-a zecea ediţie, au avut și de această dată ca moment central sărbătoarea „Înălţarea Sfintei Cruci”, din 14 septembrie. Momentul a fost marcat prin „Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri”, dar și prin deschiderea, la Sala Acvariu, a expoziţiei „Portret/ Atelier Vasile Marin”. Expoziţia ne introduce în modul de lucru și creaţiile realizate cu pasiune și migală de acest crucer din comuna Brebu, judeţul Prahova. El duce mai departe un meșteșug străvechi, de realizare a crucilor sculptate din lemn, omniprezente în viaţa ţăranului român.

Expo Atelier Vasile Marin (1)
Atelier Vasile Marin

 

Desfășurată între 8 și 18 septembrie a.c., sărbătoarea MŢR a însemnat și deschiderea altor expoziţii interesante, ce vor putea fi vizitate și în luna octombrie. Pe gardul muzeului ne întâmpină planșele realizate de studenţii Universităţii de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, reunite sub genericul „Arhitectură și materiale tradiţionale de construcţii”. Lucrările sunt rezultatul cercetărilor efectuate cu privire la materialele utilizate în lume, din cele mai vechi timpuri, pentru realizarea pieselor de mobilier și a locuinţelor.

Meșteșuguri protejate de UNESCO

În Sala „Tancred Bănăţeanu” avem întâlnire cu unul dintre cele mai vechi meșteșuguri ale spaţiului cultural românesc, ţesutul și realizarea de covoare și scoarţe decorative. Acestea au împletit dintotdeauna aspectul practic cu cel estetic, modelele transmise până astăzi dând dovada apropierii de natură și de Divinitate. Expoziţia „Ţeserea lumii” prezintă piese de patrimoniu provenite de la Muzeul Naţional de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău și de la MŢR, realizate în secolele XVIII-XX.

Expozitia Teserea lumii
Expozitie Teserea lumii

 

Exponatele ne oferă cea mai elocventă argumentaţie a faptului că, în 2016, Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a înscris Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România și Republica Moldova în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Umanităţii.

Diversitatea geografică și culturală, cu care ne mândrim în spaţiul românesc, este întâlnită și pe alte meleaguri, fapt de care ne putem convinge și în cadrul expoziţiei de afiș polonez „Ryszard Kaja: Plakat-Polska”. Aceasta poate fi vizitată la Sala „Irina Nicolau” și este totodată inclusă și în programul primei ediţii a Bucharest Graphic Days. Realizate în perioada 2012-2019, lucrările expuse prezintă publicului, într-o manieră vizuală specifică Poloniei, afișul, elementele tipice pentru orașe și regiuni, care astfel rămân în memoria privitorilor într-un mod plin de culoare și umor.

Afise despre Polonia
Afise poloneze

 

În aceeași perioadă, 12-18 septembrie 2022, a avut loc și cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie București, organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române și de partenerii săi. Lecturi publice, momente muzicale, dezbateri, expoziţii, interferenţe culturale și lingvistice, decernări de premii și lansări de carte au adus publicul în grădini și spaţii de evenimente, într-o bucurie împărtășită a spiritelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe