Newsflash
Cultură

Șapte povești despre viaţă și război

de Candid STOICA - nov. 4 2022
Șapte povești despre viaţă și război

O adaptare după cartea „Soldaţii de zinc”, scrisă de Svetlana Aleksievici, spectacolul Băieţii de zinc al Teatrului Bulandra emoţionează prin simplitatea sa și prin realitatea dură pe care o prezintă.

foto băieții de zinc

Romanul „Soldaţii de zinc” prezintă mărturiile emoţionante, uneori sfâșietoare, ale unor mame care și-au pierdut fiii în războiul din Afganistan. Între 1979 şi 1989, un milion de militari sovietici au provocat distrugeri uriașe în regiune, rămânând ei înșiși bolnavi de acest război nerecunoscut oficial. Morţii erau înapoiaţi în URSS în sicrie de zinc sigilate, iar supravieţuitorii au devenit, în ochii multora, niște criminali.

După apariţia cărţii, autoarea a fost acuzată că a falsificat povestirile, totul culminând cu un simulacru de proces în care aceasta n-a putut să-și apere demnitatea umană și profesională. Yuri Kordonski este actor și regizor născut la Odesa, elev al marelui regizor rus Dodin, dar din 2001 este cetăţean american. În România a realizat spectacole excelente, cel mai cunoscut fiind „Unchiul Vanea” la Teatrul Bulandra.

Yuri Kordonski
Yuri Kordonski

 

Un spectacol terifiant prin simplitate

Noua premieră a Teatrului Bulandra, spectacolul „Băieţii de zinc”, în sine terifiant prin simplitatea lui, este susţinut cu mare angajament emoţional din partea unor mari actriţe care au știut să aducă în faţa spectatorilor, cu extremă sinceritate, dramele acestor mame.

În spatele unei mese lungi, șapte femei povestesc dramele copiilor lor angajaţi într-un război dur, nemilos și inutil. Fiecare dintre ele are o poveste sfâșietoare, pe care o împărtășește cu durerea pe care numai mamele o pot resimţi la pierderea unui copil. Una dintre femei este chiar Svetlana Aleksievici (interpretată de Mariana Mihuţ) care, pe un ton cald și învăluitor, face consideraţii extrem de adevărate despre război în sine și, mai ales, despre ororile sale. Acestea se aseamănă cel mai mult cu războiul pe care Rusia l-a declanșat în zilele noastre împotriva Ucrainei, punând o întrebare crucială – au voie oamenii să omoare alţi oameni?

Multe felicitări marilor actriţe care au reușit, fiecare în felul ei, să ne emoţioneze la maximum cu mijloace simple și umane. Dar, mai ales, felicitări Teatrului Bulandra, care s-a încumetat să aducă pe scenă un asemenea text, uneori năucitor, care lovește spectatorul drept în plex.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe