Newsflash
Cultură

Sărbătoarea Europei şi arta medicilor

de Dr. Raluca BULEA - mai 30 2014
Sărbătoarea Europei şi arta medicilor
Doar întâmplarea a făcut ca o serie de evenimente culturale, organizate cu prilejuri diferite, să coincidă în acelaşi sfârşit de săptămână. Poate să fi contribuit şi faptul că, pe măsură ce ne apropiem de vară, astfel de manifestări sunt din ce în ce mai numeroase, spre bucuria noastră a tuturor. Pe de-o parte, ne dau posibilitatea să alegem dintr-o gamă foarte largă de opţiuni, dar, pe de altă parte, ne pun adesea în dificultatea de a le putea repartiza şi de a şti încotro să ne îndreptăm mai întâi.
Recunoscută de Parlamentul European în anul 2008, Ziua Europei marchează în fiecare an, la 9 mai, aniversarea Declaraţiei Schuman din 1950 şi este sărbătorită în toate ţările membre ale Uniunii Europene, fiind chiar zi nelucrătoare în unele state. Şi la noi a fost marcată această zi specială, unele evenimente fiind în organizarea Institutelor culturale. Astfel, la 9 mai a.c. a debutat cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului filmului european la Bucureşti şi, totodată, cu o deschidere mai mare spre publicul larg, reprezentanţele diplomatice şi culturale ale statelor membre au organizat în aceeaşi zi, sub genericul Metro Europe, timp de trei ore, la 20 de staţii de metrou din Capitala noastră, un adevărat festival euro­pean, fiecare ţară prezentându-se în faţa călătorilor cu imagini, sunete şi gusturi proprii.
Nu în ultimul rând, s-a organizat şi o expoziţie de fotografie a Salonului European Eurofotoart, lansată simul­tan la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti şi la Galeria „Euro Foto Art“ din Oradea, în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului european de fotografie. Participarea italiană a fost reprezentată de expoziţia găzduită de Institutul Italian de Cultură, semnată de artistul florentin Marcello Materassi, care a ales pentru acest eveniment imagini surprinse în Maramureş. Este întotdeauna o bucurie, dar şi o împrospătare, să îţi vezi propriile ţinuturi prin ochii unui privitor venit dintr-o geografie şi o cultură diferite. Te ajută să surprinzi din nou amănunte ce riscau să cadă în banalitate şi să redescoperi frumuseţi şi înţelesuri simple, dar profunde. Între surâsul şi speranţa în viitor ale copiilor şi resemnarea senină, demnă, a vârstnicilor, ce ascund în ridurile chipurilor multe poveşti de viaţă, fotograful surprinde esenţele pure ale unui mod de viaţă care încetul cu încetul tinde să dispară, şi pe care merită totuşi să îl conservăm, fie şi numai prin intermediul acestor imagini care s-ar putea să capete, în timp, valoare documentară. Într-o cu totul altă notă, simezele de la ICR au strâns laolaltă fotografiile premiate, realizate în Europa, încadrate în cele patru secţiuni ale Salonului: liberă, peisaje din Europa, tradiţii populare europene şi copii din Europa. Cu o explozie de culoare şi o mare diversitate de stiluri, avem în faţă o altfel de călătorie pe continentul nostru, la fel de încântătoare ca şi altele, călătorie pe care o mai puteţi face până în ultima zi a lunii mai.
Păstrând ace­laşi spirit euro­­pean, a doua zi, la 10 mai, la sediul Institutul maghiar Balassi din Bucureşti a avut loc un eveniment cultural ai cărui protagonişti au fost colegii noştri de breaslă, medici europeni (din România, Ungaria, Portugalia, Polonia, Austria, Italia). Dovedind din plin că, indiferent de naţionalitatea lor, medicii au şi preocupări artistice care să îi împlinească, dincolo de dăruirea profesională, manifestarea a fost organizată de Asociaţia Asklepios Med, din Ungaria, al cărei iniţiator este dr. András Palotás, cel care şi-a propus să arate publicului şi această latură sensibilă a corpului medical şi, în plus, să faciliteze cunoaşterea între profesioniştii din ţări diferite.
Aventura aceasta, începută în 2006 în Ungaria, îşi propune ca în fiecare primăvară, în luna mai, să organizeze o expoziţie de arte frumoase undeva în Europa, iar toamna să propună un concert al medicilor muzicieni. După câteva opriri în Ungaria, evenimentul de primăvară a avut loc, pe rând, la Bratislava, Praga şi Londra, pentru ca în acest an să poposească la Bucureşti. Propunerea artistică a fost reprezentată în special de arta penelului, picturile fiind cele mai numeroase pe simeze (printre autori, dr. Elena Demetrescu, medic pictor, preşedinta Cenaclului de arte plastice al medicilor „Ion Ţuculescu“), comple­tată de desen, email, fotografie şi creaţie de bijuterii. Programul vernisajului a mai cuprins şi o parte muzicală, câteva lucrări din repertoriul liric fiind interpretate tot de colegii noştri de breaslă, precum şi de corul unui spital din Ungaria, precum şi o parte literară, cu lectura unor texte aparţinând, de asemenea, unor medici şi asistente medicale. S-a conturat astfel o plăcută după-amiază în care noi, colegi din ţări şi specialităţi diferite, am putut să lăsăm medicina la o parte şi să ne cunoaştem ca artişti, constatând, o dată în plus, că spiritul uman este acelaşi, indiferent de coordonatele geografice şi că toţi simţim nevoia de frumos şi de o exprimare a acestuia, independent de locul unde ne-am născut şi unde trăim. Interesant de ştiut pentru medicii artişti din România, este şi faptul că avem avantajul, pe care e bine să ne străduim a nu-l pierde, de a avea şi grupările, formal constituite, ale diferitelor arte (pictură, muzică, literatură, fotografie), grupări care în alte părţi nu există sau nu au amploarea şi tradiţia celor de la noi.
După reuşita experienţă de anul acesta, când, după spusele organizatorului, un sfert dintre expozanţi sunt conaţionalii noştri, aşteptăm cu interes ediţia din 2015, pentru a ne face, poate, cunoscuţi şi pe alte meleaguri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe