Newsflash
Cultură

Sărbătoarea muzicală a Austriei

de Dr. Raluca BULEA - nov. 5 2021
Sărbătoarea muzicală a Austriei

Până marţi, 9 noiembrie a.c., Forumul Cultural Austriac oferă, pe pagina sa de internet, o serie de concerte de muzică clasică înregistrate în contextul Zilei Naţionale a Austriei.

Austria își celebrează Ziua Naţională la 26 octombrie, începând din 1965, marcând astfel un moment istoric legat de încheierea perioadei extrem de dificile a ocupaţiei Aliaţilor în Viena, după cel de-Al Doilea Război Mondial. În contextul sanitar actual, Ambasada Austriei în România și Forumul Cultural Austriac au organizat anul acesta, exclusiv în mediul virtual, un interesant program cultural în onoarea acestui eveniment, care aduce în atenţia publicului modalităţi prin care muzica clasică poate deveni apropiată de publicul tânăr, graţie unor abordări îndrăzneţe și unor muzicieni talentaţi.

        Seria de evenimente, reunite sub genericul „Austria in Sounds – sunete ale Austriei contemporane”, permite vizionarea, până la 9 noiembrie, pe pagina de internet a Forumului Cultural Austriac, a unor valoroase înregistrări realizate de ansambluri muzicale vocale sau instrumentale cu tradiţie, dar care reflectă totodată, prin profilul melodic și repertoriul abordat, orientarea către tendinţele contemporane ale artei interpretative. Legăturile de prietenie și apreciere reciprocă dintre Austria și România au fost evidenţiate atât de discursul E.S. Adelheid Folie, ambasadorul Austriei în România, cât și prin darul oferit de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, care a interpretat imnul Republicii Austria, „Land der Berge, Land am Strome”, într-o înregistrare făcută pe fundalul decorului somptuos al Senatului României.

Opusuri clasice și cântece populare

        Seria de evenimente a continuat tot cu un program de muzică corală, realizat de Wiener Sängerknaben (Corul de Băieţi din Viena). Formaţia are în spate o istorie de peste cinci secole, ea reunind copii de diferite naţionalităţi, între care se află și un român. Micii interpreţi și-au bucurat auditoriul cu un program variat, care a alăturat opusuri clasice semnate de Felix Mendelssohn Bartholdy sau Johann Strauss fiul, cu piese soul și cântece populare.

Corul de baieti din Viena
Corul de baieti din Viena

        Repertoriul cameral instrumental a fost abordat de Cvartetul Minetti, prin concertul „Haydn & Dvořák”, care a oferit publicului două bine cunoscute cvartete de coarde ale acestor inconfundabili compozitori.

Cvartetul Minetti
Cvartetul Minetti

O surpriză neașteptată a fost reprezentată de neobișnuitul Trio KlaViS, ansamblu care aduce laolaltă pianul, vioara și saxofonul. Repertoriul ales a cuprins atât lucrări clasice (Mozart), cât și compoziţii ale secolului XX (Șostakovici, Krenek). Prin abordarea sa îndrăzneaţă și inedită, Trio KlaViS și-a câștigat locul în programul #NASOM – New Austrian Sound of Music, de promovare a tinerelor talente muzicale austriece, creat și susţinut de Ministerul federal austriac al Afacerilor Europene și Internaţionale.

Punţi artistice interstatale

        O ultimă propunere a programului „Austria in Sounds” a făcut din nou legătura între Austria și România, de această dată prin „vocea” unei poete, Rose Ausländer (1901-1988). Născută la Cernăuţi, aceasta a avut deopotrivă legături cu cele două ţări, dar a suferit în același timp prigoana, dezrădăcinarea și exilul atât din cauza celor două conflagraţii mondiale, cât și de pe urma apartenenţei sale la comunitatea evreiască.

        Cu toate acestea, a reușit să își transpună durerea și dorul în vers, căruia i-a dat glas Bettina Rossbacher, artista care reușește să creioneze atât portretul scriitoarei, cât și pe cel al atmosferei dispărute a Cernăuţiului cosmopolit ante- și interbelic, păstrat în memoria și sufletul poetei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe