Gala Premiilor Radio România Cultural a ajuns la a XI-a ediţie. Aceasta a sărbătorit, la 21 martie anul acesta, un mănunchi de personalităţi reprezentative pentru recolta culturală a anului 2010. Festivitatea decernării celor 12 premii pe secţiuni şi a celor trei premii speciale s-a desfăşurat la Teatrul Odeon din Capitală şi a fost prezentată de Florin Iaru. (...)
  
"> Sărbători ale culturii - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Sărbători ale culturii

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - apr. 1 2011
Sărbători ale culturii

   Gala Premiilor Radio România Cultural a ajuns la a XI-a ediţie. Aceasta a sărbătorit, la 21 martie anul acesta, un mănunchi de personalităţi reprezentative pentru recolta culturală a anului 2010. Festivitatea decernării celor 12 premii pe secţiuni şi a celor trei premii speciale s-a desfăşurat la Teatrul Odeon din Capitală şi a fost prezentată de Florin Iaru. (...)
  

   Gala Premiilor Radio România Cultural a ajuns la a XI-a ediţie. Aceasta a sărbătorit, la 21 martie anul acesta, un mănunchi de personalităţi reprezentative pentru recolta culturală a anului 2010. Festivitatea decernării celor 12 premii pe secţiuni şi a celor trei premii speciale s-a desfăşurat la Teatrul Odeon din Capitală şi a fost prezentată de Florin Iaru.
   Dintre numeroşii nominalizaţi, juriul a ales: • Ideea, la secţiunea reviste • ArtActMagazine.ro, la secţiunea website-uri culturale • Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă“, la secţiunea proiecte culturale şi festivaluri • Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), la secţiunea educaţie • Cristian Tabără a fost premiat pentru emisiunea Ca la carte de la TVR 1. În aplauzele publicului, au mai urcat pe scenă pictorul Constantin Blendea, poetul Ion Mureşan, prozatoarea Ioana Pârvulescu, dirijorul Cristian Mandeal, regizorul de teatru Emil Boroghină, regizorul de film Andrei Ujică. Absolventa de Conservator şi chimista Raluca-Ioana van Staden, născută la Câmpulung-Muscel şi medaliată cu aur la Geneva pentru inventarea, împreună cu soţul, profesorul Jakobus Frederick van Staden, la Universitatea din Pretoria, Africa de Sud, a senzorului care depistează în sânge mai multe tipuri de cancer, e fericită că senzorul va fi produs în România.
   Premiul „In memoriam Iosif Sava“ i-a fost acordat sopranei Irina Iordăchescu „pentru strălucitele debuturi“ pe scenele mai multor opere. Premiul „Lux Mundi“ i-a fost înmânat teatrologului de talie internaţională George Banu, pasionat ascultător, altădată, al Teatrului la microfon, care – mărturiseşte premiatul – i-a dat posibilitatea să „vadă voci“. Medicul şi scriitorul Ion Vianu, deţinător acum al Premiului de excelenţă, n-a putut fi prezent şi a fost reprezentat la festivitate de fiul său Ştefan, dar şi de emoţionanta înregistrare a gândului stârnit de eveniment, ce cuprinde sintagma „suferinţa de a fi om“.
   Şi pentru că „excelenţa“ priveşte întreaga viaţă a scriitorului şi a medicului psihiatru, recapitulăm: e fiul criticului literar Tudor Vianu. Timp de doi ani a fost student la Limbi clasice, apoi a optat pentru Medicină. În 1963, ajunge preparator la Clinica universitară de Psihiatrie din Bucureşti. A emigrat în Elveţia în 1977, după ce a semnat apelul lui Paul Goma. La Radio Europa Liberă se declară împotriva tentativei de folosire a Psihiatriei ca armă politică. După 1989, revine în ţară şi scrie. La pensie se stabileşte definitiv în România şi comentatorul politic devine scriitorul pasionat în egală măsură de politică şi de Psihiatrie. În 2010, publică romanul autobiografic „Amor intellectualis“. Juriul Galei Premiilor România Cultural apreciază astfel întreaga activitate a medicului scriitor Ion Vianu: „prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului, a contribuit în mod convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastră recentă“.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe