Newsflash
Cultură

Scandinavia. Olé!

de Dr. Raluca BULEA - apr. 3 2013
Scandinavia. Olé!
   Când soseşte luna lui Mărţişor, gândul ne zboară întotdeauna la primăvara care stă să readucă întreaga făptură la viaţă, să ne coloreze zilele din ce în ce mai lungi şi o dată cu toate acestea ne vin în minte şi toate persoanele născute sub semnul... genului feminin, cărora le aducem omagiu, într-un fel sau altul, în aceste zile, în mod mai concentrat decât în alte perioade ale anului. Sub semnul acestei idei, şi institutele culturale din Bucureşti au organizat măcar o parte din mani­festări avându-le pe doamne ca protagoniste.
   Eleganta sală a Institutului Cervantes a găzduit, până în aceste zile de final de lună, expoziţia de pictură a artistei Ima Montoya, originară din Ţara Bascilor. Plecând de timpuriu din Spania natală, s-a perindat de-a lungul şi de-a latul Europei şi Asiei, poposind în locuri care nu ar fi putut să fie mai deosebite: Madridului i-au urmat Londra, Tokio, Moscova şi Budapesta. Acest periplu nomad se reflectă şi în creaţia artistei, preocupate în special de viaţa urbană, adaptate locului în care s-a oprit să vieţuiască, asimilând în tot ceea ce face influenţele diferitelor culturi în mijlocul cărora se mişcă.
   După ce şi-a prezentat operele în prestigioase galerii de artă din Bruxelles, Londra, Tokio, Moscova, Budapesta, Belgrad, Barcelona şi Bilbao, Ima Montoya a ajuns şi la Bucureşti, cu expoziţia intitulată Luces y sombras (Lumini şi umbre). Şi pentru că titlul este unul care ne poate face să ne imaginăm tot soiul de posibile interpretări plastice, e bine să nu prelungim prea mult suspansul şi să dezvăluim că cele zece lucrări de mari dimensiuni, realizate în ulei pe pânză, marchează o revenire la origini a artistei şi o îndepărtare – cel puţin temporară – de peisajul citadin. Aceste tablouri au ca protagonist un cuplu eminamente spaniol: omul şi taurul, studiindu-se şi înfruntându-se în arenă, în ovaţiile şi spre desfătarea publicului spectator. Şi pentru că toate creaţiile Imei Montoya sunt caracterizate de ritm, energie şi mişcare, marcând de fiecare dată trecerea, agitaţia, neliniştea, tensiunea, anticiparea următorului pas, privindu-i tablourile ne trezim transportaţi în arena de coridă, încurajându-i pe cei care evoluează pentru noi sau stând cu răsuflarea tăiată atunci când nu ştim, dintre om şi taur, cine va ieşi învingător. Parcă auzim de lângă noi câte un Olé! la o mişcare mai îndrăzneaţă şi urmărim vârtejul din centrul imaginii, încercând să anticipăm deznodământul. Însă oricare va fi acesta, artistul poate să fie mulţumit, căci publicul nu a rămas indiferent, ci va merge acasă meditând şi purtându-i lucrările în minte şi în suflet.
   Tot din sfera artelor vizuale, Institutul Maghiar Balassi a prezentat publicului, în preajma zilei de 8 martie, în spiritul acestei luni, sub genericul „Femei în artă“, expoziţia aparţinând fotografei Orsolya Haarberg. Născută în Ungaria şi având o formaţie ştiinţifică, artista a ales să îşi urmeze pasiunea pentru fotografie şi natură, stabilindu-se în Norvegia, alături de soţul ei, împreună cu care realizează reportaje pentru cunoscuta revistă National Geographic.
   Selecţia realizată pentru această ocazie a reunit imagini surprinse în Islanda şi Scandinavia, imprimate color, în format mare, dându-ne astfel prilejul să ne simţim pe deplin cuprinşi de splendoarea naturii pe care o înfăţişează. La o primă privire aruncată de la distanţă asupra fotografiilor, părea că ne-am fi aflat în faţa unor picturi abstracte, în care artistul s-ar fi jucat de-a culorile, aruncându-le de pe paletă pe pânză aproape la întâmplare. Pe măsură ce ne apropiem însă, avem bucuria de a descoperi ceea ce, de fapt, ştiam dintotdeauna: că natura este cel mai desăvârşit artist din câţi există, iar noi, când alegem să ne exprimăm trăirile în acest mod, nu facem decât să îi urmăm exemplul.
   Dorind să ne dez­văluie secretele ascunse ale peisajelor în care se deplasează, artista alege de multe ori zonele mon­tane, cu creste acoperite parţial de zăpadă, care sub lumina soarelui se meta­morfozează în dife­rite momente ale zilei, jocul de culori ţinând şi de esenţa, de structura inti­mă, geo­ogică, a acelor piscuri. Flora şi fauna îşi au şi ele locul bine­meri­tat, căci niciun loc nu poate fi cu adevărat frumos fără florile a căror vedere ne înve­seleşte şi fără vietăţile care însufleţesc totul. Alături de acestea, este prezentă şi apa, însăşi substanţa vieţii, de la pârâu la cascadă, de la un lac îngheţat până la un ţărm de mare, culminând cu ză­pa­da care se aşterne peste tot atunci când îi vine vremea.
   La ieşirea din expoziţie nu ne rămâne decât să concluzionăm că artista şi-a atins scopul pe care şi-l propune de fiecare dată când fotografiază. Dincolo de bucuria proprie de a se afla în mijlocul unor cadre naturale extraordinare, există şi dorinţa de a crea imagini care să provoace emoţii şi care să poată da naştere unor asocieri şi interpretări pentru ea însăşi şi pentru privitor deopotrivă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe