Newsflash
Cultură

Scorul Naranjo

Scorul Naranjo
   Jumătate din paginile unui ghid cu medicamente se referă la efectele lor adverse. Din teama de „a nu scăpa nimic“, sunt trecute în prospecte voluminoase şiruri lungi de efecte secundare sigure şi probabile, alături de numeroase interacţiuni cu alte preparate, principii alimentare, diferite substanţe etc. Practic, mai toate acuzele pot fi încadrate la capitolul efecte adverse ale medicamentelor, dar cele mai frecvente sunt cele din sfera digestivă, urmate de durere de cap şi ameţeală, alergii, obişnuinţă/dependenţă şi interferenţe medicamentoase. Profilul efectelor secundare ale unui medicament se stabileşte în primă instanţă în perioada de testare şi apoi se completează după ce a fost introdus pe piaţă, pe baza celor raportate de pacienţi, medici şi farmacişti.
   Profesioniştii din sănătate, dar şi consumatorii de medicamente se confruntă cu probleme de interpretare a certitudinii efectelor secundare, mai bine zis: în ce măsură acestea sunt urmarea folosirii medicamentelor. OMS a stabilit definiţii şi criterii de cauzalitate pentru efectele adverse ale medicamentelor. Astfel, ele sunt clasificate în sigure, probabile, posibile, îndoielnice, de neclasificat sau nu se poate stabili.
   Pe lângă această ierarhizare, se întrebuinţează, la evaluarea cauzalităţii unui efect secundar al unui medicament, şi scorul Naranjo. În 1981, cilianul C. A. Naranjo a publicat rezultatele unei cercetări efectuate independent pe medici şi farmacişti, referitor la 63 de efecte adverse ale medicamentelor*. El a definit zece criterii (a căror prezenţă/absenţă a fost notată cu cifre), pe baza cărora a stabilit patru posibilităţi ca un anumit efect să fie urmarea administrării unui medicament, şi anume: sigur (scor 9 sau mai mare), probabil (5–8), posibil (1–4) şi îndoielnic (0 sau mai puţin). Cu cât scorul este mai mare, cu atât mai mare probabilitatea ca efectul să fie consecinţa folosirii medicamentului. Pentru calcularea scorului, se poate accesa pe internet Naranjo Scale online calculator, care, după ce se completează lista cu cele zece criterii, afişează imediat rezultatul.
   Iniţial, scorul Naranjo a fost destinat folosirii în spitale şi (încă) nu este validat pentru asistenţa primară. Dar este, în prezent, din ce în ce mai mult întrebuinţat de diferite organizaţii şi de redacţiile revis­telor medicale, pentru a verifica acurateţea celor afirmate în articolele primite spre publicare.
   Conţinutul prospectelor de medicamente au darul de a-i „înspăi­mânta“ pe unii consumatori, până la a-i face să renunţe la un trata­ment necesar, şi de a crea „dileme“ în rândul medicilor şi farmaciş­tilor, referitor la despre care dintre efecte să avertizeze pacienţii. Dacă pentru profesioniştii din sănătate s-au găsit formule şi scoruri de interpretare a efectelor adverse ale medicamentelor, consumatorii nu pot decât să se descurce singuri în noianul de informaţii sau… să le urmărească „pe propria piele“ şi/sau să accepte ce le spun farmaciştii şi medicii, cu speranţa că aceştia sunt bine informaţi.
 

*Naranjo CA, Busto U, Sellers EM, Sandor P, Ruiz I, Roberts EA, Janecek E, Domecq C, Greenblatt DJ. A method for estimating the probability of adverse drug reactions. Clin Pharmacol Ther. 1981 Aug;30(2):239-45 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe