Newsflash
Cultură

Scriitori români care au scris cărți exclusiv despre boala lor

de Florentina Ionescu - oct. 21 2022
Scriitori români care au scris cărți exclusiv despre boala lor

Un cunoscut critic literar din România explică ce scriitori de la noi au scris, de-a lungul vieții, exclusiv despre bolile de care au suferit.

Invitat la lansarea cărții „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars“, scrisă de una dintre supraviețuitoarele incendiului din clubul Colectiv, Marius Chivu, critic literar și scriitor, a explicat ce alți scriitori au rămas în istoria literaturii române datorită unor cărți în care au scris exclusiv despre boala lor.

Alexandra Furnea avea 27 de ani când a fost rănită în incendiul din clubul Colectiv. Această carte, „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars”, este mărturia ei despre noaptea incendiului, despre experiența în Spitalul de Arși din București și despre consecințele corupției și nepăsării, se arată în prezentarea făcută de editura Humanitas. 

Citiți și: Incendiu Colectiv: cartea „Jurnalul lui 66” este o lecție despre bine 

scriitori romani care au scris despre boala lor marius chivu humanitas cismigiu
Fotografie de la Todoran Bogdan: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/estompare-ince-o-are-linii-ine-in-maini-783737/

 

„Ce a reușit Alexandra este nu doar formidabil, dar în literatura română este unic. Și o să zic «literatura română» pentru că e o carte, indiferent ce scrie pe ea - memorii, jurnal, amintiri, confesiune, memoir, cum se zice acum. Ea este, de fapt, o carte care intră în literatura română în seara asta și o să vedeți de ce e unică”, a declarat criticul literar Marius Chivu miercuri seară, în cadrul evenimentului de la librăria Humanitas Cărturești. 

marius chivu
Marius Chivu (dreapta imaginii) și Alexandra Furnea (centru)

În prezentarea făcută cărții, criticul literar a oferit două exemple de scriitori care au scris, în principal, despre boala de care au suferit. 

„În literatura română sunt doi autori care au făcut din viața lor cărți și au rămas în istoria literaturii datorită unor cărți în care au scris exclusiv despre boala lor. Despre niște boli incurabile în cazul amândurora și, oricum, îngrozitoare. Primul este [Max] Blecher, care a murit la 28-29 de ani din cauza unei tuberculoze osoase, tratată în străinătate. În a doua parte a vieții a scris trei cărți, iar ultima dintre ele s-a tradus în engleză chiar în săptămâna asta”, a spus Marius Chivu.

Al doilea exemplu dat de el este scriitoarea Sorana Gurian, contemporană cu Max Blecher, care culmea, și ea tot de tuberculoză osoasă a suferit.

„Și ea și-a tratat-o în străinătate, unde a fost și Blecher. Cred că nouă ani mai târziu decât Blecher. A cerut chiar să fie repartizată în rezerva în care stătuse Blecher. A avut o viață ceva mai lungă, a murit la 43 de ani, însă în niște chinuri și mai mari decât ale lui Blecher, pentru că a murit în urma unei duble mastectomii și a unei histerectomii. A scris mai multe cărți, unele în franceză. Două sunt formidabile și disponibile în limba română. Nu știu dacă există aici, în librărie. Ar trebui să fie, că au apărut în ultimii ani. «Bietele corpuri» și «Povestea unei lupte» se cheamă cele două cărți. Am stat să mă gândesc dacă mai există un al treilea caz până la Alexandra [Furnea] și nu cred că există”, a adăugat Marius Chivu în cadrul evenimentului transmis live, pe o rețea socială, de Editura Humanitas. 

Totodată, criticul literar a subliniat: „Alexandra, din fericire, are toată viața înainte, deși a trecut printr-o experiență a cărei manifestare sau expresie literară în această carte, este mai atroce decât au putut să scrie Blecher și Sorana Gurian”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe