Newsflash
Cultură

Scrisori deschise în alb-negru

de Paula ROMANESCU - sept. 10 2021
Scrisori deschise în alb-negru

Centrul Militar Naţional din București a găzduit recent o expoziţie în alb-negru a pictorului Florin Șuţu.

Doamne, de ce i-ai mai dat omului și trup? Capul i-ar fi fost de ajuns! Așa se lamenta Moș Anghel din povestirea cu același titlu a lui Panait Istrati, bolnav de moarte, chircit pe patul lui de suferinţă. Și mă întreb la rândul meu, bolnavă de frumuseţe, privind lucrările în alb-negru ale pictorului Florin Șuţu din recenta expoziţie (august 2021) – Scrisoare deschisă, de la Centrul Militar Naţional: oare chiar le trebuie pictorilor întreaga bogăţie de nuanţe spre a ilustra înţelesul unei „scrisori deschise” către lume, în care cuvântul este, și nu, inclus în albul pânzei, logodit cu umbrele negre ale tușelor de penel?

iarna
Iarnă

Asemenea unor poeme japoneze, sărace în cuvinte, bogate în înţelesuri, tablourile pictorului Florin Șuţu frapează și farmecă privitorul prin încărcătura lor de liniști, din care cresc nebănuite muzici pe stranii portative de care doar sufletul are știre. Trecând printre aceste povești pictate, te oprești fie pe o uliţă cu pretenţie de stradă năpădită de omătul iernilor de COVID, fie la un peisaj prins în linţoliul aceluiași anotimp.

        Am observat cum vizitatorii întârziau în dreptul câte unei ferestre, îndărătul căreia crește noaptea (ori poate absenţa celor ce vor fi fost cândva lumină omenească?), zăbrelită de albul zidului văruit, de parcă ar aștepta să apară în crucea ei un chip familiar. Fiindcă aproape toţi vor (vom) fi aflat în vremea ăstor vremi ce înseamnă o casă părăsită dintr-un sat cândva clocotind de rosturi de viaţă. Doar florile rămase în sicriașul lor de lemn de la pervaz își mai amintesc în efemera lor puritate de culorile sângelui, ale aurului pur de mireasmă, ale verdelui crud al frunzelor. Da, florile, doar ele amintesc și ne spun că mai există și culorile curcubeului, doar ele ignoră cenușiul care pare să fi cuprins tot universul înscris în fiecare „poveste” din cele care compun mesajul plastic al acestei fascinante scrisori deschise de pictorul Florin Șuţu spre universul din noi (cât va fi mai rămas deschis luminii).

Flori la fereastra
Flori la fereastră

        Ajuns la vârsta deplinei maturităţi creatoare, Florin Șuţu (n. 1959) este o prezenţă distinctă pe simezele României, cu precădere cele din orașul său, Ploiești (al cărui Cetăţean de Onoare este din anul 2015), dar și din București, Câmpina, Buzău.

        Dacă mai amintim și dintre premiile primite – Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Bienala Internaţională „Ion Andreescu”, Buzău (2018); Premiul pentru Pictură al Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus” (2019), avem „portretul” aproape complet al acestui artist român al alb-negrului din care el reface chipul lumii, unde doar florile mai știu de alte culori și, poate, cerul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe