Newsflash
Cultură

Seara cea mare

de Ilinca BELCIU - mar. 11 2015
Seara cea mare
   Decernarea premiilor Oscar e un fel de revelion pentru cinefili. Aştepţi cu nerăbdare defilarea de pe covorul roşu, apoi câştigătorii, să vezi dacă predicţiile tale se concretizează în celebra statuetă aurită. Nu e neapărat emoţie, căci nu prea joci în liga lor, dar doza de curiozitate rămâne. Ce e amuzant este că niciodată nu vei fi intuit 100% câştigătorii. Rezultatele sunt mult prea imprevizibile. E regula jocului Academiei americane de film să te surprindă. Şi, vorba marelui câştigător al acestei ediţii, Alejandro González Iñárritu: „Unii câştigă, alţii pierd. E firesc. Doi mexicani doi ani la rând e cam mult, nu-i aşa?“. Mai mult, se pare că „un Oscar îţi prelungeşte viaţa cu cinci ani. Aş dori să mulţumesc Academiei pentru aceasta“, a declarat Julianne Moore la acceptarea premiului pentru cea mai bună actriţă într-un rolEddie Redmayne principal.
   Ştim prea bine că notorietatea unui Oscar nu se compară cu aceea a unui Palme d’Or, a unui Urs sau a unui Leu de Aur, dar simplul fapt de a fi în lumina reflectoarelor şi în centrul atenţiei reprezintă un drum pe care puţini ajung. Discursul lui Pawel Pawlikowski, regizorul filmului „Ida“, desemnat cel mai bun film străin, descrie atât de bine buzz-ul din jurul Oscarurilor: „Am făcut un film alb-negru, despre nevoia de linişte departe de lume, despre contemplare şi iată-ne aici: în Patricia Arquettemijlocul zgomotului şi în centrul atenţiei mondiale. Incredibil! Viaţa e plină de surprize!“.
   Doar câteva filme au reuşit să fie în centrul atenţiei: „Birdman“ a primit cele mai importante premii ale serii – cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu original, cea mai bună imagine. Ar fi fost loc din plin pentru Richard Linklater la cea mai bună regie, pentru „Boyhood“, însă Patricia Arquette a salvat onoarea filmului, câştigând premiul de interpretare feminină într-un rol secundar. Dar diferenţa dintre cele două filme este evidentă: în timp ce „Boyhood“ e o dramă filmată de-a lungul a 12 ani, care urmăreşte evoluţia fizică şi emoţională a unui puşti, un film revoluţionar în stilul lui Linklater, „Birdman“ se focusează pe zgomotul şi haosul din viaţa unui fost supererou (interpretat de Michael Keaton) care începe să fie uitat de fani şi să dispară din centrul atenţiei. Cu toate că „The Grand Budapest Hotel“ nu e cel mai reuşit film al lui Wes Anderson, filmul era şi el un candidat serios la cele mai importante premii. Academia însă l-a răsplătit pe Anderson cu Oscarul pentru cea mai bună regie artistică, ce a completat lista celor patru statuetePawel Pawlikowskiprecedente: cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură, cele mai bune costume, cea mai bună scenografie, cea mai bună coloană sonoră.
   Dintre surprizele Oscarurilor nu putea lipsi categoria „cel mai bun actor“: Eddie Redmayne a fost câştigătorul serii pentru rolul său din „The Theory of Everything“. După trei nominalizări deja, Julianne Moore a intrat în posesia primului său Oscar pentru personajul principal Julianne Mooredin „Still Alice“. Se pare că 2014 a fost un an generos în materie de roluri, după premiul pentru cea mai bună interpretare de la Cannes („Maps to the Stars“).
    „Whiplash“, povestea unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe – transformarea în basistul central al celei mai bune orchestra de jazz din ţară – a primit trei Oscaruri pentru: cel mai bun actor în rol secundar (J. K. Simmons), montaj şi mixaj de sunet.
   Cum era de aşteptat, „Interstellar“-ul lui Christopher Nolan a fost cel mai bun la capitolul efecte speciale.
   Fireşte că discursurile au fost highlight-urile serii. Patricia Arquette a susţinut drepturile salariale egale pentru femeile din industria cinematografică, aplaudată cu ardoare din public de Meryl Streep, în vreme de Eddie Redmayne a dedicat premiul tuturor celor ce suferă de scleroză laterală amiotrofică.
   În orice caz, un lucru e clar: filmele care merită să fie văzute nu au nevoie de un Oscar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe