Fiinţa tuturor există dintotdeauna şi se va păstra mereu în bucăţile de conştiinţă care trec de la felul care a fost la obiceiul care este şi, în sfârşit, la simţămintele care vor fi, într-o linie fără început şi fără sfârşit. (...)
 
"> Semiologie atipică - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Semiologie atipică

de Dr. Al. TRIFAN - feb. 11 2011
Semiologie atipică

   Fiinţa tuturor există dintotdeauna şi se va păstra mereu în bucăţile de conştiinţă care trec de la felul care a fost la obiceiul care este şi, în sfârşit, la simţămintele care vor fi, într-o linie fără început şi fără sfârşit. (...)
 

   Fiinţa tuturor există dintotdeauna şi se va păstra mereu în bucăţile de conştiinţă care trec de la felul care a fost la obiceiul care este şi, în sfârşit, la simţămintele care vor fi, într-o linie fără început şi fără sfârşit.
   Tristeţile sunt aceleaşi, numai că, uneori, fiind prea multe, tulbură mintea şi indiferenţa ei luminată în trecerile succesive peste statornicia sufletului de amintiri, nemuritor şi neschimbat. Şi atunci, noi cei ce observăm, avem dreptul să chemăm, din cea mai ascunsă memorie a lumilor care au fost înainte, acele reminiscenţe ce sclipesc asemenea micilor valuri ale dimineţii mării. Astfel, aşezăm o coajă de lumină între claritatea senină a lucidităţii şi întunericul tulbure al spaimelor adânci.
   Iată însă că, fără un motiv serios, fără ca să fie vorba de o boală anume, felul de a fi se încarcă de un rău nedefinit şi fiinţa se îmbolnăveşte.
   Sentimentele fireşti se pot îmbolnăvi din prea multă sau prea puţină tărie. Această boală poate fi o stare de neîndurare atunci când gustul dorului este prea dulce sau prea amar, născând prea puţină speranţă sau prea multă încredere. Ca în toate bolile cronice, remediile sunt multiple şi niciunul tămăduitor. Printre acestea sunt consumarea senzorială a sentimentelor, uitarea lor sau, ceea ce este mai uşurător, însemnarea lor în vorbe. Însemnele sentimentelor pot fi multiple, dar de multe ori sunt învăluite în ceaţă sau umflate de nemăsurarea limbajului nostru cotidian. Administrarea leacurilor se face în prezenţă sau absenţă. În prezenţă, leacul este de obicei deformat datorită timidităţii reacţiei de prestanţă sau jenei. În absenţă, sentimentele se autoîntreţin, se combină cu imaginaţia şi nasc mari portrete de încântare. Îmbolnăvirea gândurilor sănătoase se produce atunci când acestea sunt înlănţuite, se izbesc de pereţii umezi ai imposibilului până ce cad pe pământul rece al certitudinilor. Zgomotul făcut de izbiturile lor surde molipseşte incantaţia elanurilor, făcându-le de neînţeles. Rupând una câte una ancorele care le leagă de imobilitatea perspectivei, gândurile descătuşate, înaripate de lipsa de constrângere, pornesc la asaltul altitudinii, dar sunt repede purtate în derivă de vânturile înălţimilor. Confuze, ameţite de aerul rarefiat al nehotărârii, se topesc în soarele albastru al fără-limitei, regretând cu ultima picătură de rouă îmbrăţişarea luminii.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe