Newsflash
Cultură

Seri omagiale la Ateneu

de Anca FLOREA - nov. 16 2015
Seri omagiale la Ateneu
     Printr-o frumoasă întâmplare, Ateneul a găzduit, în ultima decadă a lunii octombrie, o serie de întâlniri muzicale sub semn omagial sau aniversar, începând cu seara în care a fost comemorată pianista și profesoara Suzana Szorenyi, stinsă din viață în urmă cu câteva luni. Decenii întregi ea, cu eleganță și știință, a cântat și i-a învățat pe tineri cum să înțeleagă muzica și cum să realizeze o colaborare echilibrată în duo sau în formule camerale diverse. I-au adus un omagiu, pe claviatură, numeroși pianiști binecunoscuți și apreciați, dar și alți instrumentiști sau soliști vocali, care au abordat un repertoriu variat, așa cum, cu siguranță, i-ar fi plăcut și celei ce a fost evocată cu căldură și afecțiune.
     O altă reputată pianistă – Viorica Rădoi – la rândul ei acompaniator și profesor apreciat la UNMB, a fost sărbătorită la împlinirea unei vârste frumoase, printr-un program în care, din nou, au evoluat pianiști, violoniști și violonceliști, unii chiar colaboratori de-ai ei.
     Și tot despre o aniversare a fost vorba la reîntâlnirea cu Liliana Dumitrache, soprană care, chiar în ziua sa de naștere, ne-a oferit posibilitatea de a o asculta în câteva roluri interpretate pe scena de operă, proiectate de un ecran, dar și de a urmări câte ceva din munca sa ca profesor de canto la Colegiul de muzică „George Enescu“, UNMB și Facultatea de muzică de la Galați. Un public numeros a rememorat spectacolele în care protagonista a apărut, cum glasul său, condus cu siguranță, era dublat de o expresivitate atent gândită, dar mai ales de o emoție interioară care a însoțit-o întreaga viață, fie pe scenă, fie la catedră.
     Repere din cariera sa de 35 de ani au fost punctate de prof. dr. Grigore Constantinescu, cel care i-a îndrumat și doctoratul referitor la „vocaliză“, iar Liliana Dumitrache, într-o firească prelungire, a detaliat ceva din munca de descoperire și formare a unor posibili viitori cântăreți. Și, tocmai de aceea, a dorit ca în prima parte a programului să prezinte elevi sau studenți pe care i-a condus la primii pași în tainele cântului, aducând pe podium o fetiță din clasa a VII-a (Irina Grămescu) acompaniată la pian de sora sa din clasa a II-a într-o scurtă piesă de Vaccai.
     Apoi, sopranele Ana-Maria Gogoașă (arie lentă de Vivaldi), Ana-Gabriela Mihăilescu – elevă în clasa a IX-a (arie de Scarlatti) Adina-Mihaela Cricoveanu, studentă în anul IV (aria lui Oscar din „Bal mascat“), dovedind muzicalitate și un glas limpede, încă neformat. Au urmat Alexandra-Florentina Moroiu, deja profesor la Școala de arte (aria Adelei din „Liliacul“), parcurgând secvența cu îngrijire, asemeni baritonului Alexandru-Ștefan Constantin, masterand care s-a străduit să confere linia cerută de stilul mozartian (Serenada lui Don Giovanni din opera omonimă).
     Tenorul Dragoș-Ștefan Cicu din Corul Radio a vădit potențial vocal, însă și o lentoare aproape școlărească în maniera de abordare a partiturii (aria din „Madama Butterfly“). Soprana-studentă Lavinia-Ioana Lăcătuș a încercat să fie expresivă (în „Porgy și Bess“), în timp ce baritonul Dominic Cristea, solist al Teatrului Muzical din Galați, a convins că are un glas frumos, inteligență și logică a expresiei, dar și carențe serioase în special în acut (arie din „Mizerabilii”).
     Un alt moment al concertului a fost rezervat invitaților. Soprana Cleopatra David, din corul Filarmonicii, a optat pentru lieduri de Schubert și Strauss, tenorul Nicolae Simonov, din corul Radio, a adus căldura vocii lirice și eleganța interpretării în muzica preclasică („Magnificat“ de Bach, „Mesiah“ de Händel), pentru ca pianista Diana Spânu-Dănilă, care a acompaniat acei tineri, să se regăsească și în Trio „Mozaic“, alături de violonista Oana Spânu-Vișenescu și de clarinetistul Emil Vișenescu, propunând „Cinci piese“ de Șostakovici.
     După pauză, am ascultat soliști binecunoscuți, cândva colegi ai Lilianei Dumitrache, parte de la Opera bucureșteană – soprana Simona Neagu (arii din „Madama Butterfly“ și „Don Giovanni“), soprana Mihaela Stanciu, („Boema“ și „Bărbierul din Sevilla“), baritonul Vicențiu Țăranu (arie din „Traviata“), soprana Simonida Luțescu (arie din „Paiațe“). Basul Ștefan Schuller, acum solist la Opera comică pentru copii, a ales aria lui Basilio din aceeași creație rossiniană, pentru ca alături de soția sa, soprana Lăcrămioara Schuller, solistă a Operei din Brașov, să evolueze în duetul din „Elixirul dragostei“. La pian a acompaniat Liana Mareș de la ONB.
     În final, soprana Felicia Filip, colegă și la Brașov și apoi la ONB cu artista sărbătorită, a prezentat sensibila arie din „Herodiade“, de această dată în compania pianistului Tudor Scripcaru, doctorand la UNMB. Un program bogat, variat, susținut de începători sau experimentați soliști care, în final, i-au cântat sopranei „La mulți ani“, în aplauzele prelungi ale spectatorilor. Spectatori, care poate abia atunci au aflat că acel concert intitulat „Dialoguri lirice“, de aniversare a celor 35 de ani de activitate artistică a Lilianei Dumitrache, marca și ziua în care aceasta a mai adăugat un an de viață la o vârstă a maturității.
     Dar în 25 octombrie, sub acea cupolă seculară, a avut loc concertul dedicat Regelui Mihai la împlinirea vârstei de 94 de ani, marcând totodată ediția a opta a manifestării prin care se dorește „strângerea de fonduri în beneficiul programului «Tinere talente»“. Tocmai de aceea, după intonarea imnului regal, discursul principesei Margareta a subliniat faptul că Fundația aniversează 25 de ani de activitate, prezentând și un film cu câțiva dintre tinerii susținuți la început de drum în domeniul muzicii. Iar orchestra fundației „Principesa Margareta“, din nou cu Tiberiu Soare la pupitru, a colaborat și cu șapte bursieri, violonceliștii Izabela Ghengu și Cornelius Zirbo (17 ani) evoluând ca soliști într-un opus de Vivaldi.
     Apoi, după o celebră pagină simfonică de Ceaikovski, tenorul Teodor Ilincăi și-a etalat calitățile vocale deosebite în arii din opere, zarzuele și canțonete, prezentându-i și pe tinerii săi parteneri – sopranele Diana Alexe, Daniela Popescu, Larisa Ştefan, mezzosoprana Martiniana Antonie și George Vârban.
     Astfel, în doar o săptămână, la Ateneu, publicul s-a bucurat de seri frumoase, emoționante prin încărcătura omagială, atractive prin diversitatea repertorială, mulțimea și diversitatea interpreților adesea excelenți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe